"Газпром" висунув "Нафтогаз України" черговий ультиматум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" висунув "Нафтогаз України" черговий ультиматум

Енергетика
1966
Російський "Газпром" висунув НАК "Нафтогаз України" черговий ультиматум: створення СП двох компаній і зниження ціни газу для України можливе тільки в тому випадку, якщо НАК відмовиться від IPO.
У Міненерго розміщення акцій називають єдиним способом захистити українську компанію від поглинання "Газпромом" при створенні СП. Гарантом її незалежності готові стати підприємці Дмитро Фірташ та Ігор Коломойський, зацікавлені в покупці акцій "Нафтогазу".
Проведення первинного розміщення акцій НАК "Нафтогаз України" ускладнить створення СП з "Газпромом", заявив журналістам у четвер заступник голови правління російської монополії Валерій Голубєв. Україна і Росія обговорюють об'єднання двох компаній з травня минулого року - прем'єр-міністр РФ Володимир Путін тоді заявив, що створення СП дозволило б знизити ціну газу для України. Але останні два місяці "Нафтогаз" готується до IPO: як консультант була залучена компанія McKinsey & Co. За 25% акцій НАК розраховує виручити $5-6 млрд, які підуть на розвиток компанії, модернізацію газотранспортної системи (ГТС) і збільшення видобутку газу.
IPO "Нафтогазу" в нинішньому вигляді суперечить інтересам "Газпрому", говорить джерело в російській монополії. "Ми розраховували, що Україна передасть у СП газотранспортну систему, а інше виведе на біржу. Але в "Нафтогазі" нам дали зрозуміти, що компанію будуть виводити на біржу разом з правами на управління ГТС", - зазначив співрозмовник. Він пояснив, що, якщо Україна запропонує "Газпрому" включити до СП тільки 75% акцій НАК, таку пропозицію буде потрібно знову обговорювати.
"Одна справа - разом управляти майном, а інша справа - акціями, маючи за партнерів сотні європейських акціонерів, - говорять в "Газпромі". - Цей варіант скоріше за все буде нам нецікавий". У монополії відзначають, що за такого підходу Україні буде складно домогтися зниження ціни російського природного газу.
В Міністерстві енергетики та вугільної промисловості претензії "Газпрому" не коментують. Але високопоставлене джерело в Міненерго розповіло, що виведення компанії на біржу необхідний для захисту від поглинання російською монополією. "Є безліч українських інвесторів, зацікавлених у купівлі акцій "Нафтогазу". За рахунок їх участі в компанії ми збережемо вплив України на СП - протистояти невигідним для НАК ініціативам "Газпрому" буде не тільки Кабмін, але й українські підприємці. Крім того, "Газпром" вже не зможе поглинути НАК", - говорить співрозмовник. Інтерес до покупки акцій "Нафтогазу", за його словами, є у власника холдингу Group DF Дмитра Фірташа і співвласника групи "Приват" Ігоря Коломойського.
Раніше в інтерв'ю журналу La Politique Internationale Дмитро Фірташ заявив, що він переконує президента і уряд у тому, що НАК потрібно виводити на фондовий ринок. На його думку, акціями "Нафтогазу" зацікавляться європейські компанії, що дозволить захистити компанію від можливого поглинання російським "Газпромом" і "зробить Україну важливим і незалежним гравцем на світовій сцені". Пан Фірташ оцінив 25% акцій НАК у $20 млрд.
Аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко зазначає, що без IPO "Нафтогазу" буде вкрай складно залучити кошти на модернізацію ГТС. "Тих грошей, які будуть виручені від продажу 25% акцій, вистачить на те, щоб розширити потужності ГТС з 150 до 200 млрд кубометрів газу на рік і розрахуватися за кредитами НАК", - говорить пан Сіренко. Аналітик ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн вважає, що, якщо нинішнє керівництво Міненерго і "Нафтогазу" об'єднає НАК з "Газпромом" без IPO, воно позбавить себе контролю над ситуацією. "А ті українські бізнесмени, хто сьогодні близький до уряду і прагне повернутися на газовий ринок, опиняться за бортом", - відзначає Шеїн.
На його думку, найкращою гарантією того, що "Газпром" не поглине "Нафтогаз", є бажання українських підприємців і чиновників далі вести комерційні операції на газовому ринку. "Це особливо важливо в світлі останньої концентрації хімічних активів Дмитром Фірташем, який тепер потребує дешевого газу", - говорить експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас