На українські АЕС влітку очікують стрес-тести — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На українські АЕС влітку очікують стрес-тести

Енергетика
251
Україна, як і країни ЄС, планує провести стрес-тести своїх атомних електростанцій. Додаткові перевірки в Україні повинні почати влітку. Про це повідомили в Державній інспекції ядерного регулювання.
Українські фахівці з ядерної безпеки до кінця року мають намір провести переоцінку та аналіз всіх небезпечних факторів, які можуть вплинути на роботу АЕС під час позаштатних ситуацій.
Всі чотири українські атомні станції протестують на здатність витримувати землетруси, смерчі, урагани і затоплення, розповів головний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Михайло Гашев.
"На ці непроектні аварії ми повинні прорахувати сучасними методами, що може статися з енергоблоками. І потім вирішувати, що потрібно зробити - дизелі додаткові поставити, воду зайву передбачити або сірчану кислоту. Це будуть поглиблені перерахунки, які не робилися при проектуванні", - зауважив Гашев.
За його словами, імітація цих катаклізмів на українських станціях проводитися не буде. Імітація небезпеки на АЕС в Україні буде проводитися тільки на комп'ютерних програмах на предмет збігу природних факторів та їх впливу на роботу станцій.
Найближчим часом МАГАТЕ повинно завершити розробку методики проведення стрес-тестів на всіх світових АЕС. Документ зобов'язалася вивчити і схвалити Єврокомісія. Лише після цього стрес-тести дозволять проводити в європейських країнах. Раніше країни-члени ЄС погодилися провести такі перевірки своїх реакторів.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас