МЗС КНР: Китай проти втручання США у внутрішні справи країни під приводом проблеми прав людини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЗС КНР: Китай проти втручання США у внутрішні справи країни під приводом проблеми прав людини

316
Китай рішуче виступає проти втручання США у внутрішні справи країни під приводом проблеми прав людини. Про це заявив сьогодні офіційний представник Міністерства закордонних справ Китаю Хун Лей, передає "Сіньхуа".
У відповідь на прохання журналістів прокоментувати доповідь про стан прав людини в світі в 2010 р., опубліковану держдепартаментом США 8 квітня, китайський дипломат сказав, що китайський уряд надає особливого значення захисту прав людини. В Китаї спостерігається неухильний економічний розвиток, безперервно просувається вперед демократичне і правове будівництво, процвітає культура, громадяни різних національностей користуються все більш широкими правами і свободами.
За його словами, незважаючи на розбіжності між Китаєм і США з питання прав людини, Китай готовий вести діалог з американською стороною з цього питання на основі рівноправності та взаємоповаги, при цьому рішуче виступаючи проти втручання у внутрішні справи країни під приводом проблеми прав людини.
Представник МЗС Китаю закликав Вашингтон звернути більше уваги на стан з правами в самих США і відмовитися від втручання у внутрішні справи інших країн.
Відзначимо, в оприлюдненому Держдепом США документі наголошується, що в 2010 р. в Україні, Росії і Білорусі не відбулося ніяких поліпшень у сфері дотримання прав людини. Тому, всі три країни потрапили до списку держав, в яких, за оцінками експертів Вашингтона, "ситуація з правами людини надзвичайно серйозна". "Не зважаючи на проведені в Україні демократичні і прозорі президентські вибори, спостерігається наступ на свободу преси і на представників опозиції", - йдеться в документі.
Нагадаємо, в січні 2011 р. голова КНР Ху Цзіньтао в ході державного візиту до Вашингтона, провів зустріч з Президентом США Обамою.
На спільній прес-конференції за підсумками зустрічі також йшлося про права людини. Обама заявив, що Білий дім уважно ставиться до дотримання загальних прав людини, таких як право на свободу слова, право на свободу віросповідання та зібрання людей. Обама також висловив думку, що глава КНР має активніше спілкуватися з тибетським релігійним лідером Далай-ламою, який живе у вигнанні в Індії.
У відповідь Ху Цзіньтао зазначив, що Китай завжди серйозно ставився до захисту і забезпечення прав людини. "Водночас необхідно враховувати різні обставини, в яких опинилися КНР і США. Китай - країна, що розвивається з величезним населенням, яка, до того ж, перебува на вирішальній стадії економічних реформ", - сказав він. "У КНР ще багато що належить зробити для забезпечення прав людини", - додав Ху Цзіньтао.
Відзначимо, в листопаді 2010 р. офіційний Пекін був вкрай не задоволений присудженням Нобелівської премії миру дисиденту Лю Сяобо. Міністерство закордонних справ КНР тоді розцінило це як втручання іноземних урядів у його політичний устрій. "Цей крок - не тільки прояв неповаги до китайської юридичної системи, він ставить під сумнів справжні наміри (комітету)", - заявили в МЗС КНР.
За матеріалами:
Сіньхуа
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас