Рен: ЄС 16 травня має намір узгодити з Португалією надання фіндопомоги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рен: ЄС 16 травня має намір узгодити з Португалією надання фіндопомоги

Казна та Політика
130
Комісар ЄС з економічних та валютних справ Оллі Рен сьогодні зазначив, що ЄС сподівається до середини травня знайти компроміс з Португалією щодо комплексу заходів з надання їй всебічної допомоги, передає "Сіньхуа"
Після сьогоднішнього неформального засідання міністрів фінансів країн зони євро Рен заявив: "ЄС упевнений в тому, що Португалія здатна буде власними силами зібрати достатньо коштів для задоволення внутрішнього попиту на акумуляцію фінансів у квітні та травні. Однак у червні вона зіткнеться з великими труднощами в цьому напрямі, тому ЄС сподівається досягти домовленостей щодо комплексу заходів з надання Португалії всебічної допомоги на нараді міністрів фінансів країн ЄС, яка відбудеться 16 травня".
Рен нагадав, що Португалія 7 квітня офіційно звернулася до ЄС, 8 квітня - до Міжнародного валютного фонду з проханням про допомогу, тому тепер Комісія ЄС буде разом з Європейським центральним банком і МВФ оцінювати економічну ситуацію в Португалії.
Відзначимо, керуючий директор МВФ Домінік Стросс-Кан заявив, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) отримав офіційний запит про фінансову допомогу від Португалії. "Ми маємо намір оперативно відповісти на запит і так само оперативно провести переговори з португальським урядом за участю Європейської комісії та Європейського центрального банку. Необхідно визначитися з економічною програмою, яка буде підтримана основними політичними партіями і яка лягла б в основу фінансової допомоги МВФ", - заявив Стросс-Кан.
За офіційними оцінками Європейського союзу Португалії може знадобитися фінансова допомога у розмірі 60-80 млрд євро. Також, зі свого боку, уряд Німеччини наполягає на тому, що б саме МВФ надав відповідну допомогу Португалії.
Варто відзначити, що це вже третя європейська країна, що звернулася за фінансовою допомогою. Раніше з проханням таким до ЄС і МВФ звернулися Греція та Ірландія.
Рішення Португалії звернутися за допомогою до ЄС було очікуваним. За останні дні рейтингові агентства Moody's Investors Service, Standard &Poor's і Fitch знизили рейтинг державного боргу Португалії, впритул наблизивши його до так званої спекулятивної, або "сміттєвої" категорії.
Нагадаємо, ситуація в Португалії також ускладнюється внутрішніми політичними розбіжностями. У березні ц.р. пішов у відставку прем'єр-міністр Жозе Сократеш - парламент не погодився з його пропозиціями щодо скорочення держвидатків. Через відставку Сократеша президент Португалії розпустив парламент і призначив позачергові вибори до законодавчих зборів на 5 червня 2011 р.
За матеріалами:
Сіньхуа
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас