Експерт: Ціни на нафту в 2011 році можуть перевершити рекордні показники трирічної давності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ціни на нафту в 2011 році можуть перевершити рекордні показники трирічної давності

Енергетика
397
Ціни на нафту можуть перевершити рекордні показники трирічної давності вже в 2011 році. Таку думку висловив президент Російського союзу промисловців і підприємців (РСПП) Олександр Шохін. Він взяв участь у засіданні так званої "бізнес-вісімки", що відбулося сьогодні в Парижі.
"Ціни на нафту можуть побити рекордні показники 2008 року вже в найближчі місяці. Для цього є всі передумови", - сказав Шохін. За його словами, ця тенденція підігрівається кризою в Північній Африці і подіями в Японії, які поставили на чільне місце питання про енергетичну безпеку.
Для Росії зростання цін на нафту матиме двоякі наслідки. "Якщо нинішня динаміка збережеться, то російський бюджет має всі шанси стати бездефіцитним до кінця року, - вважає Шохін. - Але важливо оцінити і негативні наслідки". Мова йде про симптоми "голландської хвороби": швидке зростання експортних доходів веде до зміцнення курсу національної валюти та загального підвищення цін.
"Для Росії вартість бареля нафти в 100 доларів є тією стелею, яка одночасно дозволяє не допускати інфляційних негативів для економіки і успішно поповнювати держбюджет, - вважає голова РСПП. - У випадку непрогнозованого стрибка цін на нафту на світових ринках наслідки можуть бути дуже тяжкими для домашніх господарств в Україні. Інфляція просто "з'їсть" навіть індексовані доходи".
Ситуація на сировинних ринках стала однією з головних тем сьогоднішнього засідання глав промислових об'єднань Групи восьми в Парижі. "Спекуляції в даній області підточують міжнародну торгівлю та інвестиції", - заявила господиня зустрічі, президент Об'єднання підприємців Франції Лоранс Парізо. На її думку, з боку лідерів "вісімки" і "двадцятки" необхідні політичні рішення, щоб обмежити волатильність цін на сировинні продукти, а СОТ, у свою чергу, повинна "визначити більш чіткі правила гри в даному сегменті".
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас