Кіотський протокол несе в собі низку ризиків для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кіотський протокол несе в собі низку ризиків для України

467
Для того щоб боротьба з глобальним потеплінням не виявилася для української економіки мишоловкою, необхідно застрахуватися від можливих ризиків.
Про це заявив голова Державного агентства екологічних інвестицій Сергій Орленко.
За його словами, ризиків існує більш ніж достатньо: "В першу чергу, це вуглецевий протекціонізм з боку найбільших гравців. Будь-яка країна в будь-який момент може ввести санкції проти експортера продукції або послуг, які не передбачають скорочення викидів парникових газів. І це не віртуальна загроза, а цілком реальна: секторальний підхід, який домінує в Євросоюзі, нас уже зачепив. Згідно з 101-ю директивою ЄС, авіакомпанії зобов'язані фіксувати викиди парникових газів при здійсненні польотів до Європи і назад. Поки українським авіакомпаніям доведеться купувати на біржі лише 15% дозволів на викиди, а 85% вони зможуть отримати безкоштовно. Але в будь-який момент це співвідношення може змінитися. Найближчим часом цей підхід буде застосований в хімічній галузі, при експорті алюмінію і бункерного палива. Тобто постраждає не тільки вітчизняний виробник, але і держбюджет".
Орленко відзначив, що сьогодні впровадження енергозберігаючих технологій, які дають скорочення викидів парникових газів, частково компенсується за рахунок продажу квот на викиди за двостороннім міждержавним контрактами, частково - в рамках проектів спільного впровадження (ПСВ).
"До слова, торік ми вийшли на перше місце в світі за ПСВ. 45% одиниць скорочення викидів, згенерованих за проектами ПСО, - українські. Але і тут - підступ. Українські підприємства впроваджують технології, спрямовані чітко на скорочення викидів парникових газів. Кожен проект містить положення про business-as-usual - про відповідність принципам додатковості. Іншими словами, про те, що модернізація з метою скорочення викидів парникових газів ні на йоту не підвищує рентабельність виробництва. Частково ці екологічні інвестиції наші підприємства компенсують за рахунок продажу своїх одиниць скорочення викидів західним компаніям, які, у свою чергу, мають можливість продавати ці квоти на світових біржах, де ціни істотно вищі", - сказав голова Державного агентства екологічних інвестицій.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас