Як правильно - реформи чи репресії? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як правильно - реформи чи репресії?

Казна та Політика
1520
Влада щодня розповідає народу, наскільки необхідні та корисні реформи в усіх галузях вона проводить. І яке щастя (у перспективі, звичайно) від тих реформ буде людям. Особливо багато просторікують на цю тему прем'єр-міністр Азаров і його заступник з питань "соціалки" Тігіпко. Але чи є реформами ті новації, що їх впроваджує сьогодні уряд?
Як визначають словники, слово "реформа" (фр. reforme, від лат. reformo - перетворюю) означає перетворення, зміну якогось боку суспільного життя (порядків, інститутів, установ), причому зазвичай реформою називають більш-менш прогресивне перетворення.
Тобто якщо скасовується кріпосне право - це реформа. А якщо Пол Пот у Камбоджі скасовує національний банк, валюту, встановлює диктатуру і починає планомірно винищувати власний народ, - то це навряд чи назвеш таким терміном.
Чи є реформами ті дії, до яких сьогодні вдається влада? Скоріше її діяльність підпадає під інший термін латинського походження з префіксом "ре" - "репресії" (repressio - придушення, гноблення) - покарання, яке застосовує держава.
Візьмемо податкову реформу, формалізовану в Податковому кодексі. Навіть після того, як малі підприємці масовими акціями протесту "відбили" найбільш драконівські його норми, ПК все одно залишається засобом покарання малого бізнесу, особливо "спрощенців".
Недарма сьогодні малі підприємці масово закривають свій бізнес. За прогнозами голови парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики Наталії Королевської, якщо норма про заборону для юросіб відносити на валові витрати кошти, витрачені на закупівлю товарів і послуг у спрощенства, не буде виключена з ПК, а нова спрощена система в найближчій перспективі не запрацює, то з 1 квітня можуть закритися понад 200 тис. суб'єктів господарської діяльності. "В основному це виробничі підприємства малого бізнесу, які працювали в кластерному ланцюжку з великими підприємствами".
Так звана пенсійна реформа - однозначно засіб покарання як нинішніх, так і майбутніх пенсіонерів. І йдеться не тільки про підвищення пенсійного віку, а й про такі одіозні норми, як збільшення на 10 років мінімального стажу для призначення пенсії за віком і припинення виплат надбавок до пенсій пенсіонерам, що працюють, за понаднормовий стаж.
Або взяти милий заклик уряду нести свої кревні в якісь сумнівні недержавні пенсійні фонди, де кошти не будуть захищені ні від краху цих новітніх трастів, ні від інфляції. Чим не покарання в не надто віддаленому майбутньому?
Зараз президент і уряд самі злякалися творіння Кабміну і відклали розгляд так званої "пенсійної реформи". Обіцяють новий проект, але чи буде він кращим?
Ще не ухвалений Трудовий кодекс також несе в собі всі ознаки не реформи трудових відносин, а створення умов для покарання робітників роботодавцями. Роботодавці (вони ж у переважній більшості видні члени владної партії) отримують право вводити 12-годинний робочий день і 48-годинний робочий тиждень; звільняти найманих робітників без узгодження з профспілками; встановлювати в односторонньому порядку факти заподіяння робочим роботодавцю матеріальної шкоди і розмір цієї шкоди; здійснювати відеоспостереження за працівниками.
Залишилося лише надати цим самим роботодавцям (наразі на чолі з паном Фірташем) право призначати робочим по 10 або 20 батогів на стайні. Ото вже буде реформа так реформа!
Але потрібно сказати, що за принципом якоїсь ненормальної соціальної справедливості уряд пропонує і засіб покарання державою самих роботодавців. Віце-прем'єр Тігіпко пропонує ввести відносно роботодавців дуже жорсткі санкції за тіньові зарплати. Зокрема штраф в 34 тис. грн. за кожного неоформленого робітника, а за зарплату "в конверті" - до двох років ув'язнення.
За оцінками експертів, приблизно в 30-40% компаній, які працюють сьогодні частково в тіні, додаткових фінансових резервів і джерел для переходу на виплату співробітникам стовідсоткової легальної зарплати просто немає. А тому в умовах кризи, коли фірми виживають завдяки максимальній економії, менеджери будуть оптимізувати штатні розписи та скорочувати чисельність персоналу.
Отже, в результаті "реформ" легалізації зарплат отримаємо сплеск рівня офіційного безробіття. І це закономірний наслідок "каральних" адміністративних репресій.
"Судова реформа" вилилася в покарання неугодного владі Верховного Суду і його "неправильного" голови шляхом радикального скорочення повноважень. А також у можливість швидкого покарання інших "неправильних" суддів аж до звільнення через Вищу раду юстиції, повністю підконтрольну владі.
Це далеко не повний перелік "реформ-репресій", які готує та здійснює чинна влада. Є ще проект Житлового кодексу, який під маркою так званих ОСББ хитро переводить витрати на капремонти на плечі громадян. А також надає можливість виселяти громадян із квартир за несплату комунальних послуг.
Репресії замість реформ можуть закінчитися або повним придушенням всіх верств суспільства і приведенням їх до повної покори волі та примхам державних "карателів", або соціальним вибухом.
Влада може "донаказуватися". Це показують дані соціологічних опитувань. Телефонне опитування Інституту Горшеніна свідчить: майже половина громадян (45,3%) готові зараз взяти участь в акціях протесту. А дані Київського міжнародного інституту соціології дають ще більш високий показник: 53% українців підтримують протестні дії проти влади. Хоча і не вдаються до них.
Поки що...
Микола Писарчук
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас