Вчені: Зловживання пивом може спричинити рак шлунка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені: Зловживання пивом може спричинити рак шлунка

130
Люди, які випивають більше трьох банок пива на день і при цьому мають дефект в одному з генів, відповідальних за переробку алкоголю, схильні до розвитку раку шлунка.
До такого висновку дійшли епідеміологи з Каталонського онкологічного інституту (Іспанія).
Вчені аналізували дані про здоров'я приблизно тисячі людей протягом шести років. І виявили чітку кореляцію між любов'ю до пива і виникненням раку шлунка. При цьому тяга до вина або лікерів не приносила респондентам ніяких злоякісних неприємностей, повідомляє compulenta.ru.
Потім дослідники зайнялися перевіркою того, чи не мають любителі пива в своєму геномі якусь мутацію. Увагу вчених привернув ген rs1230025, розташований серед кластеру генів, відповідальних за переробку алкоголю. Люди, які випивали більше трьох банок пива на день, були трохи більше схильні до ризику виникнення раку, якщо несли змінену копію цього гена. А якщо таких копій в геномі було дві, то ймовірність розвитку онкозахворювання ще трохи збільшувалася.
Якщо ж у любителя пива, крім двох змінених копій гена, в шлунку виявлялася бактерія Helicobacter pylori, ризик виникнення раку зростав від 3 до 22 разів.
Як відомо, Helicobacter pylori довгий час була "поза законом", оскільки вважалося, що бактерія неминуче призводить до гастриту і виразки. Потім виявилося, що цей мікроорганізм навіть корисний, а його патогенність виявляється тільки за допомогою господаря: погане харчування провокувало бактерію "показувати зуби". І ось тепер наявність Helicobacter pylori чітко пов'язане з онконедугом: майже всі хворі на рак шлунка несли в собі цю бактерію.
Три фактори ризику - пиво, бактерія, модифікація гена - можуть бути пов'язані через запальний процес, з якого й починається рак. Надмірне вживання пива накладається на неправильно працюючий фермент, у результаті шлункова мікрофлора починає хвилюватися і провокує тривалий запальний процес, який, на думку багатьох онкологів, призводить до злоякісних наслідків.
З огляду на популярність пива, широку поширеність у світі Helicobacter pylori, а також те, що близько 20% населення Землі має в геномі хоча б одну "зіпсовану" копію "алкогольпереробного" гена, не доводиться дивуватися, що рак шлунка є одним з чемпіонів серед пухлин.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас