"Слуги народу"отримують у 14 разів більше, ніж "господарі ". Як напередодні громадянської війни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Слуги народу"отримують у 14 разів більше, ніж "господарі ". Як напередодні громадянської війни

Казна та Політика
5270
В Україні народні депутати мають прибуток в десятки разів більше, ніж їх середньостатистичний виборець. З урахуванням зарплати та різних надбавок парламентарій кладе в гаманець близько 56 тисяч гривень на місяць. Подібний розрив у заробітках народних депутатів і простих громадян виглядає фантастичним для будь-якої цивілізованої країни.
Спираючись на відкриті джерела, неважко підрахувати державні витрати на утримання депутатів. Цього року вони досягли рекордної суми - 924 млн. гривень, що на 50 мільйонів більше, ніж було в 2010-му, і на 230 мільйонів перевищує показник позаминулого року.
Щомісяця кожен нардеп буде отримувати на руки близько 32 тис. гривень - це зарплата плюс представницькі витрати. Таким чином, "получка" українського парламентарія в 14 разів вища, ніж середня зарплата по країні.
Подібний розрив у заробітках народних депутатів і простих громадян виглядає фантастичним для будь-якої цивілізованої країни. Зокрема, як пишуть ЗМІ, у Великобританії парламентарій отримує в місяць з казни лише в 2,9 рази більше, ніж середній британець. У Франції ця різниця становить 2,6 на користь місцевих депутатів, а в США - 4,3. (В Італії 2,2, у Швеції 1,8, у Німеччині 2,9, навіть у Грузії 2,8 - прим. КК)
Крім того, нагадаємо, українські депутати на додаток до зарплати одержують також хороше матеріальне заохочення і безліч пільг. От і виходить, що з урахуванням різних надбавок витрати бюджету на одного парламентарія становлять 56 тис. гривень на місяць.
Водночас, як заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко, влады вдається утримувати ситуацію з виплатою пенсій на стабільному рівні тільки тому, що значна кількість пенсіонерів отримують мінімальну пенсію. "Ми виживаємо завдяки тому, що 4,9 мільйона українців отримують пенсію нижче 900 гривень, тобто 100 доларів. Ось що нас рятує".
В цих умовах не дивно, що практично половина українців (45,3 відс.) готова вийти на вулиці і взяти участь в акціях протесту. Про це свідчать результати всеукраїнського дослідження "Протестні настрої українців", проведеного експертами Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна. Згідно з результатами опитування, більшість українців - 77,6 відс. - висловили підтримку всеукраїнській акції протесту вчителів.
А мені у зв'язку з цим згадується недавнє інтерв'ю телеведучого і письменника Едварда Радзинського, який перебував у Києві. Він, зокрема, зауважив, що за 70 років розвалилися дві імперії - російська і радянська. Обидві вони пішли в минуле в результаті революційної ситуації, коли відбувався вражаючий розрив між владою і народом, між багатими і бідними.
На думку Радзинського, така ж ситуація спостерігається зараз у Росії та України, де олігархи, підтримувані владою, хизуються своїм багатством на тлі зубожіння народу, іншими словами, влаштовують "бенкет під час чуми".
Основні статті витрат у кошторисі Верховної Ради на 2011 рік
Відповідно до кошторису на поточні витрати - оплату праці працівників бюджетних установ, нарахування на заробітну плату і т.д. - кошторис виділяє 450 млн. 770 тис. грн. На організацію офіційних прийомів витратять 2 млн. 081 тис. грн., на організацію візитів народних депутатів за кордон - 9 млн. 524 грн., на обслуговування діяльності Верховної Ради - 125 млн. 973 тис. грн., на автобазу - 38 млн. 265 тис. грн., на управління житловими будинками - 1 млн. 675 тис. грн., фінансову підтримку санаторно-курортного комплексу - 76 млн. 759 тис. грн., висвітлення діяльності депутатів - 11 млн. 845 тис. грн.
До кошторису додається норма витрат на одного народного депутата на 2011 рік. Зокрема, на безкоштовний проїзд народного депутата - 26800 грн.; канцелярське приладдя - 708 грн.; міські та міжміські телефонні переговори - 4890 грн.; виступи в ЗМІ з питань депутатської діяльності - 5000 грн.; відрядження помічників-консультантів - 4000 грн.; відшкодування на оплату утримання приміщень у виборчих округах для прийому народними депутатами громадян України - 2000 грн.; відшкодування витрат на оренду приміщень для проведення зборів виборців - 670 тис. грн.; посадовий оклад народного депутата - члена комітету - 6109 грн. на місяць; кошти на утримання помічників-консультантів - 216 тис. грн.; проходження через зал офіційних делегацій в ході відряджень - 1700 грн.; відшкодування коштів періодичним виданням за публікацію авторських матеріалів народних депутатів - 500 грн.; відшкодування витрат, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень - 209 тис. 100 грн.; сума оплати за бюджетні кошти частини вартості путівки до санаторно-курортні установи, підвідомчі Управлінню справами - 5 тис. грн.; непідвідомчі - 4 тис. грн.
Торік утримання Апарату Верховної Ради в 2010 році обійшлося бюджету в 852 млн. 70 тис. 400 грн.
Як пише журнал Кореспондент, коли мова заходить про постійне зростання витрат ВР, депутати зазвичай ховають очі або переводять розмову на іншу тему. Мовляв, не ми цю статтю в бюджет записали. Насправді до збільшення статті витрат на своє утримання вони мають безпосередній стосунок.
Як розповів журналістам Кореспондента один з членів регламентного комітету Ради, щороку нардепи торгуються з урядом щодо цифри, проставленої у відповідному рядку держбюджету. Якщо сума, яку пропонує Кабмін, апетити парламентаріїв задовольняє, бюджет ухвалюють, ні - обговорення триває. В результаті країна, не відаючи істинних причин того, що відбувається, живе без головного фінансового документа. Але навіть після затвердження всіх питань з урядом відчайдушні торги не закінчуються, відзначає видання. Так, якщо в нинішньому держбюджеті на ВР спочатку запланували віддати 850 млн грн., то в ухваленому 17 березня кошторисі парламенту ця цифра виросла на 74 млн грн. На що саме пішла відчутна для худої української скарбниці надбавка, офіційні представники Ради говорити не стали.
Як з'ясував Кореспондент, горезвісні 74 млн грн. депутати пустили в основному на фінансову підтримку санаторно-курортного комплексу Управління справами ВР і утримання автобази Ради. Елітному автопарку дісталося 4 млн грн. А близько 70 млн грн. отримали відомі кримські санаторії "Дюльбер" і Нижня Ореанда, де за рахунок платників податків поправляють здоров'я парламентарії. В результаті замість 7,2 млн грн. ці об'єкти у 2011 році отримають рекордні 76 млн грн.
Якщо підсумковий приріст в сумі 74 млн грн. спочатку не планувався, то про збільшення інших видаткових статей Ради парламентарії подбали заздалегідь. Наприклад, вони істотно, в порівнянні з минулим роком, наростили витрати на будівництво і купівлю депутатського житла. На це в кошторисі ВР виділено 20 млн грн.
Олексій Петруня
За матеріалами:
Україна Криминальна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас