Пинзеник: Гарантувати повернення внесків повинні самі банки, а не ФГВФО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пинзеник: Гарантувати повернення внесків повинні самі банки, а не ФГВФО

Кредит&Депозит
2213
У Фонду гарантування внесків фізичних осіб (ФГВФО) недостатньо коштів для погашення внесків. Про це розповів колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник під час відео-інтерв'ю, відповідаючи на питання читачів FINANCE.UA.
"Ні. Не вистачить. І в принципі не може вистачити", - зазначив він, додавши при цьому, що не Фонд гарантування вкладів є інструментом забезпечення гарантій повернення депозитів населенню, а сам банк.
За його словами, ФГВФО - це інструмент певної додаткової гарантії, додаткового забезпечення, "заспокоєння" громадян. Він існує в багатьох країнах світу, але не є основним способом повернення заощаджень.
"Фонд гарантування не виконує функції - забезпечити повернення всіх вкладів, інакше кредити були б дуже дорогими, тому що гроші, які банки перераховують до Фонду, не приносять доходів - ними не можна кредитувати. Банк сам повинен це гарантувати. Для цього по відношенню до фінустанови повинні застосовуватися правильні інструменти регулювання його ліквідності - простою мовою - "живучості", - зазначив Пинзеник.
Важлива і правильна ліквідація банків, - підкреслив Пинзеник. Коли банк не може повернути комусь депозит, то водночас комусь видані кредити. Негайний продаж цих активів повинен бути джерелом погашення зобов'язань.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас