Клюєв шукає аргументи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клюєв шукає аргументи

Енергетика
360
Це питання буде основним під час переговорів 12 квітня, коли до Києва приїде голова російського уряду. Учора його прес-служба уточнила, що в українській столиці "заплановані переговори... з найбільш актуальних питань двостороннього співробітництва, у тому числі в таких важливих галузях, як енергетика, торгово-економічні зв'язки, транспорт, реалізація спільних програм в галузі авіаційної промисловості".
Але очевидно, що для уряду Миколи Азарова головний пріоритет - нафтогазова сфера. Прем'єр повідомив вчора про своє доручення першому віце-прем'єру Андрію Клюєву і міністру енергетики та вугільної промисловості Юрію Бойку "запропонувати додаткові аргументи, щоб переглянути газову угоду з Росією". Незважаючи на те що це питання безуспішно вирішується з весни минулого року, українська сторона, за словами Миколи Азарова, продовжує його обговорювати з російською владою. Також для Києва важливо домовитися про умови участі Росії в модернізації української газотранспортної системи.
В "Газпромі", який підконтрольний російському уряду, пов'язують умови газової співпраці з Україною з реалізацією ініціативи Володимира Путіна щодо створення спільного підприємства на базі активів російської монополії і НАК "Нафтогаз України". Глава "Газпрому" Олексій Міллер ще в травні 2010 р. відзначив, що компанії вирішили вести переговори про поетапне злиття, яке розпочнеться зі створення спільних підприємств на рівних умовах. "Другим кроком буде злиття "Газпрому" і "Нафтогазу". Нам нецікаве створення СП заради самого СП", - підкреслив Олексій Міллер. Також, за його словами, у разі об'єднання компаній російська сторона максимально завантажить українську газотранспортну систему, яка, як розраховують у "Газпромі", буде внесена до статутного капіталу майбутнього спільного підприємства. Російська монополія вважає адекватним внесок в СП у вигляді кількох родовищ газу.
Однак ще не відомо точно, яким чином буде здійснюватися злиття. Зараз "Нафтогаз" продовжує погоджувати компанію для оцінки активів, які планується внести до статутного капіталу СП. Наприкінці березня НАК оголосив тендер на оцінку запасів вуглеводнів на семи ділянках в Росії на території Республіки Комі. Компанія також оголосила тендер на послуги фінансового, податкового та юридичного аналізу та оцінки справедливої вартості цих активів. Роботи необхідно виконати в 2011 р.
Але про нові ціни на газ уряд прагне домовитися, незалежно від темпів переговорів про створення СП. Глава Міненергоуглепрому Юрій Бойко нещодавно повідомив, що ціна на російський газ для України в IV кварталі 2011 р. підвищиться до $347 за 1 тис. куб. м. Такі розрахунки позбавляють актуальності очікування Кабміну, закладені до держбюджету-2011, щодо середньорічної вартості газу, яка повинна скласти $269 за 1 тис. куб. м.
Юрій Бойко нагадав, що в I кварталі цього року газ закуповувався у "Газпрому" по $264 за 1 тис. куб. м. У II кварталі його ціна підвищиться через подорожчання нафтопродуктів до $293, в III кварталі - до $313. "Щоб вийти з цієї ситуації, ми закупили максимум газу в I кварталі, коли він ще більш-менш дешевий, і за рахунок цього плануємо збалансувати рік і не допустити різкого зростання цін на газ для побутових мереж і для підприємств", - пояснив міністр. Він визнав, що згадані ціни на газ, які вже враховують знижку в $100 на 1 тис. куб. м, є високими для української економіки.
Актуальна для останнього часу стійка тенденція зростання світових цін на нафту ускладнює досягнення планів Кабміну по перепідписання договорів з "Газпромом", в яких закладені, за оцінкою експертів, невигідні для української сторони умови, але привабливі для російської монополії. Київ практично позбувся ринкових аргументів для зменшення вартості російського газу. А тому в переговорах Миколи Азарова і Володимира Путіна неминучі, на думку експертів, політичні торги, в яких може бути задіяний і Євросоюз, зацікавлений не менше "Газпрому" брати участь в модернізації української ГТС або придбати частину акцій "Нафтогазу", які Кабмін планує реалізувати на одній із зарубіжних бірж. Попередньо мова йде про продаж через IPO до 25% пакета акцій НАК. Таким чином уряд очікує залучити $5-6 млрд. на розвиток найбільшого держхолдингу, в якому зосереджені основні фінансові потоки вітчизняної нафтогазової галузі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас