Інвестори скуповують євро в очікуванні, що ЄЦБ ухвалить рішення про підвищення відсоткової ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори скуповують євро в очікуванні, що ЄЦБ ухвалить рішення про підвищення відсоткової ставки

Валюта
897
Курс єдиної європейської валюти оновив 14-місячний максимум, піднявшись до позначки 1,435 долара. Інвестори скуповують євро в очікуванні, що Європейський центральний банк (ЄЦБ) на засіданні в четвер ухвалить рішення про підвищення відсоткової ставки. Експерти не виключають, що курс євро може вирости і до 1,5 долара, але тільки якщо ЄЦБ дасть зрозуміти ринку, що підвищення не буде одноразовим.
"Комерсант" у четвер відзначає, що активна скупка інвесторами європейської валюти призвела до зростання її курсу до 14-місячного максимуму. В ході торгів 6 квітня курс євро піднімався до 1,4317 долара - максимального значення з січня 2010 року. Зміцнив свої позиції євро і на російському ринку. За підсумками торгів у середу на ММВБ курс європейської валюти закрився на позначці 40,3558 рубля, що на 17 копійок (0,4%) вище від закриття вівторка.
Гра на підвищення курсу євровалюти триває на очікуваннях на підвищення відсоткової ставки європейським ЦБ, яке регулятор може ухвалити на сьогоднішньому засіданні. Ще на початку березня про можливість такого кроку попереджав голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше, і він викликаний необхідністю "стримувати ризики для цінової стабільності". Останні дані Eurostat свідчать про прискорення зростання споживчих цін в країнах єврозони - у березні інфляція склала 2,6% в річному численні. Це істотно вище за те значення, яке визначено пактом цінової стабільності в єврозоні (всього 2%).
Згідно з опитуванням, проведеним агентством Reuters, 76 аналітиків з 80 вважають, що в четвер ставка буде підвищена на 25 базисних пунктів, до 1,25%. ЄЦБ може піти на жорсткість монетарної політики, незважаючи на те що не всі країни, що входять до Євросоюзу, вийшли з кризи. "В регіоні є п'ять країн, економіка яких майже не росте або навіть знижується", - зазначив в інтерв'ю агентству Bloomberg професор Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні. При цьому він побоюється, що "дуже швидке підвищення ставок посилить крихкість економічного підйому в єврозоні". Втім, тактика підтримки таких країн, як Німеччина і Франція, може принести свої плоди. "Підвищенням ставки ЄЦБ хоче підтримати сильні економіки, оскільки саме на їхні плечі лягла ноша турботи про слабких периферійних європейських країнах", - відзначає головний економіст BNP Paribas з Росії та СНД Юлія Цепляєва.
При цьому учасники фінансового ринку не чекають на аналогічні дії з боку американського регулятора, Федеральної резервної системи (ФРС). "Незважаючи на нещодавні виступи кількох голів регіональних банків, що вказали на необхідність проведення більш виваженої монетарної політики, підвищення ключових ставок у США найближчими місяцями не очікується", - вважає начальник аналітичного відділу "Арбат Капіталу" Сергій Фундобний. При цьому запланований до кінця червня викуп US Treasuries у рамках другого етапу кількісного пом'якшення (всього на суму 600 млрд доларів) буде виконаний в повному обсязі, вважають учасники ринку. В таких умовах, відзначає начальник відділу конверсійних операцій Сітібанку Денис Коршилів, "довіра до долара падає, що призводить не тільки до його ослаблення щодо євро, але й зростання котирувань золота і нафти". В середу ціни на нафту досягли максимуму з серпня 2008 року, зокрема котирування Brent перевищили 124 долара за барель. Ціна на золото оновила історичний максимум, досягнувши 1 461,9 долара за трійську унцію.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас