Весняне загострення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Весняне загострення

Казна та Політика
618
Стрибок споживчої інфляції в березні виявився найбільшим з вересня минулого року - 1,4%. Прискорення зростання цін викликане не підвищенням тарифів ЖКГ, а подорожчанням продуктів харчування і бензину. Ці фактори залишаються актуальними і зараз, відзначають експерти, а значить, щомісячні темпи зростання цін перевищать 1%. Тим більше, що в квітні на інфляцію вплине подорожчання електроенергії та природного газу.
Інфляція березня виявилася найбільшою за останні півроку - ціни виросли на 1,4%, що в півтора рази вище за інфляцію лютого, повідомили вчора в Держстаті. Більш істотне зростання споживчих цін востаннє фіксувалося у вересні (+2,9%), після чого місячні темпи інфляції не перевищували 1%. Внаслідок березневого прискорення середньорічна інфляція за останні 12 місяців підскочила на 0,5 відсоткових пункту, до 7,7%. Це відбулося вперше з вересня 2010 року, згодом середня інфляція знизилася з 10,5% до 7,2%.
Якщо в попередні місяці основним двигуном інфляції були тарифи на послуги ЖКГ, то в березні вони підвищилися всього на 1,2% (квартплата виросла на 3,6%, холодна вода - на 2,6%, водовідведення - на 2, 5%). Проте різко прискорилося зростання цін на продукти харчування: у березні вони подорожчали на 1,8%, тоді коли місяцем раніше - на 0,3%.
Примітно, що кількість продуктових груп, в яких помічений зростання цін понад 1%, невелика: хлібопродукти (+2,7%), риба (+1,5%), овочі (+9,5%) і фрукти ( +4,6%). Для останніх двох груп весняне подорожчання є сезонним чинником, особливо в період посту, коли багато хто не вживає тваринних білків. У березні подешевшали молоко (-2,4%), яйця (-1,2%), вершкове масло (-0,8%), сир (-0,7%). Втім, м'ясо незначно подорожчало на 0,6% після падіння цін у січні-лютому сумарно на 2,4%.
Висока інфляція березня стала своєрідною компенсацією занижених даних лютого. "За підсумками лютого всіх дивувало, що, незважаючи на світове зростання цін на продукти, в Україні вони подорожчали всього на 0,3%. Навіть прем'єр-міністр Микола Азаров обіцяв боротися зі зростанням цін на продукти, не звертаючи увагу на хорошу статистику. Схоже, Держстат зафіксував зростання цін з урахуванням лютневого недобору", - сказав економіст однієї з ІК. "Хліб в основному подорожчав у лютому-початку березня, коли не було інтервенцій Аграрного фонду. В березні на ринку були інтервенції, які стабілізували ситуацію, і тепер можна сказати, що найближчими місяцями немає підстав для подорожчання хліба", - сказав почесний президент холдингу "Хлібні інвестиції" Юрій Триндюк. Для порівняння: за даними Держстату, хлібопродукти подорожчали в лютому лише на 1,8%.
Стрімким в березні було й зростання цін на пальне - на 9,3%, що спричинило подорожчання транспортних послуг на 2%. "Підвищення в березні - не останнє. Швидше за все тренд буде діяти до травня, а можливо, і до червня", - вважає заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев. Учора Міністерство енергетики та вугільної промисловості підвищило граничні рекомендовані ціни на бензин А-95 на 1%, до 9,85 грн/л (див. стор 1,7). За розрахунками пана Рябцева, до травня ціни на нафту виростуть до $125 за барель, а виходить, ціни на бензин піднімуться на 10-15% і досягнуть 10,7 грн/л (А-98). Втім, в кінці літа зростання цін зміниться зниженням, а до кінця року ціни на нафту можуть навіть досягти рівня початку року - $75-85 за барель, очікує експерт.
Тренд високої інфляції збережеться в наступних місяцях. "У квітні-травні на нас чекає сезонне підвищення цін на продукти напередодні Великодня та травневих свят. Також у квітні вже підвищені тарифи на електроенергію на 15%, будуть підвищені на газ на 20%", - відзначає аналітик ІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач . За її оцінками, найближчими місяцями темпи інфляції перевищать 1%, а за підсумками року досягнуть 11,3%. Але глава НБУ Сергій Арбузов не бачить підстав для підвищення облікової ставки з нинішнього рівня в 7,75%: "Ми її нещодавно знизили, щоб стимулювати промисловість, і поки не збираємося змінювати".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас