Золото зачарувало інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золото зачарувало інвесторів

Банківські метали
2092
Тоді коли над центробанками згущуються хмари, інвестори з надією звертають свій погляд на золото як силу, здатну не тільки захистити заощадження, але й забезпечити достатню прибутковість в тривалій перспективі. Адже за останні десять років зростання вартості золота випередило динаміку індексів Nasdaq, Dow і S&P 500.
Метал з характером
На золото завжди був попит завдяки його унікальним фізичним властивостям. Золото не тьмяніє, як срібло, і не іржавіє, як інші метали. Золото широко використовується в ювелірній промисловості, медицині і при виробництві електроніки.
Як правило, золото добре себе почуває в періоди значних геополітичних потрясінь. Його вартість злетіла після 11 вересня 2001 року, а також після виходу гарячих новин з Іраку, Північної Кореї, Лівії та Японії.
Вартість золота залежить від курсу долара США. Чим слабкішим стає "грінбек", тим вищою буде вартість цього дорогоцінного металу. В золота з'являється набагато більше прихильників після опублікування нових цифр валового національного боргу, який в США щорічно збільшується більш ніж на мільярд доларів. Свою роль тут грає політика ФРС щодо підтримки надзвичайно низьких відсоткових ставок.
Глобальний попит на золото, в формі ювелірних виробів, злитків, монет або акцій, також чинить тиск на вартість жовтого металу в бік її підвищення. Попит на золото продовжує зростати в Азії, зокрема в Індії, Китаї і навіть Таїланді. Вражає, але минулого літа тайці купили стільки ж банківського золота, скільки й американці.
Зрештою, золото не так уже й дорого коштує, особливо в порівнянні з іншими активами. Особливо підковані інвестори, які в 2007 році працювали на ринку екзотичних інструментів, одночасно відкривали довгі позиції по золоту. Приміром, хедж-фонд Paulson & Co. став неймовірно багатим і знаменитим завдяки ставці на іпотечну кризу в США. Зараз фонд тримає понад 4 млрд доларів у формі акцій найбільших золотодобувних компаній світу.
Інший прихильник золота - мультимільйонер Джордж Сорос, який періодично виступає з різкою критикою центробанків та передрікає швидкий крах основних валют: долара, євро і фунта стерлінгів.
Небезпечні сигнали
Спотова ціна на золото вже наближається до позначки 1 500 доларів США за унцію. На думку аналітиків, на тлі зовнішніх новин зростання до 2 тис. доларів за унцію можливе вже до кінця року.
Звичайно, такі періоди стрімкого зростання вартості золота не будуть тривати вічно. Золото саме по собі є товаром, і його вартість може зростати чи падати залежно від кількості металу, видобутого з-під землі. Видобувні компанії вже витратили мільярди доларів на розвідку родовищ, тому буде не дивно, якщо пропозиція золота перевищить попит на нього. Хоча справедливості заради варто помітити, що пропозиція жовтого металу в останні п'ять років росте досить скромними темпами.
Все частіше лунають розмови про "золоту бульбашку", яка виникла на цьому ринку внаслідок найбільшої з часів Великої депресії заклопотаності людей здоров'ям економіки. І ця бульбашка от-от лусне - коли публіка перестане переживати щодо своїх заощаджень. Приміром, Джейсон Аполло Восс, автор книги "Інтуїція інвестора: радикальне керівництво з декларування стану", передрікає великий розпродаж золота і падіння його вартості у два з гаком рази на найближчі кілька років.
Банківське золото
Найбільш популярною формою інвестування в золото є купівля банківських злитків з подальшим зберіганням їх в депозитній комірці в банку. Зазвичай банківські злитки продаються разом з сертифікатом, тому при перепродажу, як правило, не виникає питань з утримання і проби золота в злитку. Єдина проблема - це дефіцит операторів ринку, що професійно працюють із золотом. Справа в тому, що для купівлі злитків у банку повинен бути експерт, який пройшов усі необхідні сертифікації. На жаль, не всі українські банки, а там більше їх філії по Україні мають в своєму розпорядженні таких співробітниками.
З недавнього часу в сфері роздрібних продажів золота з'явилося своє ноу-хау. Щоправда, не в Україні, а за кордоном. Так, американці можуть купити золоті злитки і монети у вендінгових автоматах Gold to Go, розставлених у великих шопінг-моллах. А на початку 2011 року німецька компанія Ex Oriente Lux AG встановила їх в Дубаї. Такі апарати з'явилися в місцевій галереї Lafayette, спортивному комплексі Ski Dubai, а також в готелі InterContinental Dubai Festival City. Банкомати Gold to Go функціонують також у Німеччині, Італії та Іспанії.
Gold to Go працюють за принципом звичайних диспенсерів: злиток золота або монета видається покупцю після внесення грошей в апарат. По суті, це прекрасний спосіб купити золото на подарунки. Ціна на дорогоцінний метал при цьому оновлюється в апараті кожні 10 хвилин.
Інвестиційні монети
Тоді коли в Україні перевага віддається злиткам благородного металу, в США і ЄС інвестори охоче вкладають гроші в інвестиційні монети. Всюди в діловій пресі можна зустріти оголошення про продаж монет Gold American Eagle, емітованих Монетним двором США в 2010 році.
Секрет успіху простий: монети набагато більш ліквідні, їх легше зберігати, ніж цільний злиток. Крім того, премії з інвестиційних монет набагато вищі, адже до їх ринкової вартості поступово додається нумізматична цінність. Варто також зауважити, що в США та ЄС інвестиційні монети не обкладаються ПДВ.
У 2010 році американці купили близько 70 тонн інвестиційних монет. Однак забезпечити їм безпеку буде дуже недешево: найнадійніший домашній сейф чи сховище може коштувати близько 15-20 тис. доларів.
Металеві рахунки
Фізичне володіння золотом - дуже незручна форма інвестицій. По-перше, великі злитки незручно транспортувати і зберігати в депозитній комірці. По-друге, небезпечно тримати їх вдома. Тому відкриття депозиту в банківському золоті вважається привабливою альтернативою фізичній купівлі злитка.
За словами Володимира Піщаного, начальника відділу операцій з банківськими металами VAB Банку, споживач, купуючи золото як актив, все більше схиляється до варіанту його закупівлі без фізичної поставки. При цьому близько 80% такого золота вноситься на депозитні рахунки, інший обсяг зберігається на поточних. "Таким чином інвестор знімає з себе питання зберігання металу, йде від ризику пошкодження злитка і, відповідно, втрати частини його вартості при продажі. А розміщуючи золото без фізичної поставки на поточний рахунок, він до того ж отримує можливість здійснювати операції з банківським металом, максимально оперативно реагуючи на зміну його ціни на світовому ринку", - пояснює експерт.
Після закінчення терміну дії договору банк зобов'язаний видати вклад у формі золотого злитка або готівкою за курсом. Зазвичай особливості поставки описані в договорі з банком.
Золото на біржі
У США більшість зацікавлених інвесторів заходять в золото через фондовий ринок, який пропонує для цього декілька можливостей - від інвестування у фонди, вільно торгуються на біржі (ETF), до прямої покупки акцій золотодобувних компаній.
До 2004 року фонди ETF ще навіть не існували, а сьогодні їх сукупні активи становлять понад 50 млрд доларів. По суті, інвестори, які купують акції ETF, навіть не бачать жовтий метал, який зберігається в сейфах Швейцарії та Англії. А оскільки вартість однієї акції найбільшого фонду SPDR Gold Shares становить всього 10% вартості золота, для більшості людей це найбільш прийнятна інвестиція в цей актив.
Ще одна можливість - купити акції золотодобувних компаній. Такі папери можуть забезпечити більш високу прибутковість, ніж золото саме по собі. Інвесторові варто звернути увагу на акції Barrick (ABX), Newmont (NEM), Kinross (KGC), Goldcorp (GC). Зауважимо, що папери австралійської золотодобувної компанії Newcrest Mining (NCMGY) за останні десять років зросли в ціні на 2000%.
На українських біржах ETF поки ще не торгують, проте будь-хто може завести рахунок в місцевого брокера, що працює на зарубіжних фондових майданчиках.
Артем Румянцев
За матеріалами:
Банки.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас