Укргазбанк наповнять папером — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укргазбанк наповнять папером

Казна та Політика
813
Мінфін для цих цілей випускає держоблігації на 4,3 млрд. грн. з терміном погашення в 2018-2021 рр. і відсотковою ставкою на рівні 9,5% річних. За словами джерела в Національному банку, отримані банком гроші підуть передусім на формування резервів під проблемні кредити. "Докапіталізація банку необхідна для того, щоб він почав виконувати нормативи НБУ і міг адекватно сформувати резерви під проблемні позики, - говорить чиновник.- Найближчим часом правління банку має направити в Кабмін стратегію розвитку банку, яка буде визначати подальші напрями використання державних коштів".
У першу чергу від Укргазбанку вимагають розвитку інституту незалежних директорів, які могли б підсилити контроль над ризиками. "Ми підтримуємо дію і розвиток інституту незалежних директорів у націоналізованих банках і вважаємо, що на цих постах повинні працювати люди, які зможуть допомогти урядовим чиновникам управляти банком", - говорить координатор фінансових проектів з України, Білорусі та Молдові Світового банку Маріус Вісмантас.
Після звільнення з Мінфіну Андрія Кравця, Володимира Коцюби, Віктора Кравченка та Олександра Дубровіна, які входили до наглядової ради Укргазбанку, зараз в раді банку - чотири вакантних місця, одне або два з яких можуть посісти незалежні директори. Але обговорювати їх кандидатури ні в банку, ні в Кабміні поки не готові.
Втім, експерти вважають, що особливого впливу на фінансове становище банку ні стратегія, ні призначення незалежних директорів не надасть. За словами представника НБУ, в банку сформувався портфель проблемних активів на рівні, близькому до суми докапіталізації банку, яка після поточного вливання складе 9,3 млрд. грн.
Колишній топ-менеджер Укргазбанку Олександр Морозов каже, що значний обсяг проблемних активів на балансі банку - наслідок забюрократизованою процедури управління банком з боку державних структур. "У 2009 р. ми склали програму реструктуризації проблемних кредитів, по якій 2 млрд. грн. кредитів пропонувалося списати, і близько 3,5 млрд. грн. реструктуризувати. На жаль, зробити цього тоді не вдалося", - нарікає Морозов.
За його оцінками, не списані тоді активи, через підвищені відсоткові ставки і пені, дали значне зростання проблемних активів на балансі банку. "Думаю, сума активів до списання сьогодні становить вже близько 3 млрд. грн.", - вважає банкір.
Більш гнучкий підхід влади до вирішення проблем державних банків, а також створення банку поганих активів для держбанків (уряд вирішив зробити таким "Родовід Банк"), який досі обговорюється у вигляді ідеї, на думку пана Морозова, дозволило б розвантажити баланси держбанків від поганих активів та істотно знизити витрати бюджету на підтримку стабільної фінансової роботи націоналізованих банків.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас