Відновленню економік Азії загрожує інфляція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відновленню економік Азії загрожує інфляція

Казна та Політика
107
Азіатським країнам, що розвиваються, варто зосередитися на боротьбі з інфляцією і надлишками ліквідності, йдеться в опублікованій вчора доповіді Азіатського банку розвитку (АБР). Згідно з прогнозом, регіон очікує на невелике сповільнення зростання ВВП з торішніх 9% до 7,8 і 7,7% в 2011 і 2012 роках відповідно.
"Азія продемонструвала стійкість під час світового спаду економіки. Зараз основне відновлення і зростання припадають на її гігантів - КНР і Індію, які штовхають вперед регіональне і світове зростання", - сказано в заяві головного економіста АБР Чан'юна Рі.
Як і раніше, найкращий результат по регіону буде показувати Східна Азія, незважаючи на зменшення обсягу інвестицій та експорту. Прогнозоване зростання складе цього року 8,4%, після чого знизиться на 0,3% в 2012 році. У той же час зростання ВВП Китаю в 2011-2012 роках буде значно скромніше, ніж у попередньому, і складе 9,6 і 9,2% відповідно, що все-таки вище цільового рівня у 8%, встановленого урядом КНР. Надбавка ж Південної Кореї і Тайваню буде в наступні два роки близько 5%.
Відновлення ж ПСА дещо сповільниться: з рекордних 7,8% у 2010 році до 5,5 і 5,7% у прогнозований період. У Південній Азії тенденція зміцнення економік збережеться: 7,5% в 2011 році, а потім 8,1% в 2012 році. При цьому прогноз для Індії -8,2 і 8,8% відповідно. Центральна Азія, яка найбільше вигадала на зростанні світових цін на ключові товари регіону, включаючи нафту, газ, метали, бавовну і золото, додасть у найближчі два роки 6,7 і 6,9%.
Боргові проблеми Європи, проблеми ринків праці та житла в США, наслідки руйнівного землетрусу в Японії і зростання цін на сировину, звичайно, потенційно небезпечні для Азії, та головна її проблема - інфляція, стверджують у АБР. Аналітики прогнозують, що після торішніх 4,4% інфляція додасть тут до 5,3% в 2011 році, після чого трохи ослабне до 4,6% у 2012-му. При таких темпах найбільш дієвими заходами щодо запобігання перегріву економік і зростання цін буде комплекс урядових рішень, який включає в себе не лише посилення монетарної політики, але й підтримку гнучких курсів валют і координацію руху капіталу.
На думку деяких експертів, на даному етапі загроза інфляційного тиску ще не настільки очевидна, проте тривогу викликає збільшення частки продуктів харчування в азіатському споживчому кошику. Зокрема, в КНР, Індонезії, Бангладеш та В'єтнамі їжа становить як мінімум 30% від індексу споживчих цін (CPI). Подальше ж збільшення цін на продукти найсильніше вдарить по бідних верствах населення, які витрачають значну частину заробітку на їжу. "У країнах Азії, що розвиваються, проживає до двох третин бідняків світу, і саме вони найбільш уразливі до зростання цін", - сказав Чан'юн Рі.
"Висока інфляція зафіксована зараз у Китаї, Індії, Індонезії, Пакистані. Щоб допомогти людям впоратися зі зростанням цін, державам доводиться постійно підвищувати їм заробітну плату та надавати різні субсидії", - пояснив РБК daily експерт Chatham House Керрі Браун. Крім того, у зв'язку з невдоволенням людей зростаючими цінами зростає і соціальна напруга. Так, в 2008 році через підвищення цін на сою відбулися сутички в Індонезії, а зростання вартості рису спровокувало хвилю протестів у Бангладеш. У 2010 році бунтували жителі Індії через занадто дорогу цибулю.
Одним з перших на проблему інфляції відреагував Китай. Влада країни в березні оголосила, що темпи зростання ВВП перестають бути пріоритетними і в наступні п'ять років упор буде зроблений на підтримання соціальної стабільності і боротьбу з інфляцією, яка не повинна перевищити заплановані 4%. "Китай розуміє, що якщо інфляція продовжить зростати, то рано чи пізно вона все одно сповільнить економіку. Тому держава намагається максимізувати потенційне зростання шляхом мінімізації інфляції", - резюмував Браун.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас