Вчені: Радіація, що потрапила в океан з Фукусіми, спричинить мутації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені: Радіація, що потрапила в океан з Фукусіми, спричинить мутації

496
Радіація, що потрапила внаслідок аварії на японській АЕС Фукусіма в морську воду, може серйозно нашкодити екосистемі океану, а також спричинити різні мутації у наступних поколінь тварин.
Рівень радіації в морській воді біля "АЕС Фукусіма-1" викликає серйозні побоювання у екологів. У середу ЗМІ повідомили про те, що кількість радіоактивного йоду перевищила допустимі значення в 3355 разів, передає National Geographic.
"Існує можливість летального результату для живих організмів, але це викликає менше побоювань, ніж можливі наслідки для їх потомства", - розповів Джозеф Рахлін, директор дослідницької лабораторії Lehman College.
"Головна небезпека радіації в тому, що вона може змінити генетичний код тварин і вплинути на їх розмноження", - повідомив учений.
За словами радіоекології Уорда Вікера, викид радіоактивних матеріалів в океан поблизу Фукусіми може завдати шкоди живим організмам.
"Якщо це відбудеться, то скоріш за все призведе до скорочення репродуктивного потенціалу місцевих риб", - розповів він.
Ікра і личинки морських організмів дуже чутливі до радіації. Радіоактивні частинки можуть заміняти інші атоми в організмі, що може змінити їх ДНК. Більшість таких деформованих організмів не виживають, але деякі можуть передати порушену ДНК наступним поколінням. У будь-якому випадку, радіаційне опромінення знижує шанси потомства на виживання, повідомив Рахлін.
Особливе занепокоєння у вчених викликає те, що зараз у багатьох риб якраз сезон нересту.
Однак є й добрі новини. Період напіврозпаду радіоактивного йоду становить всього вісім днів, тож він не встигне заподіяти значної шкоди екосистемі океану, якщо тільки витік зуміють вчасно перекрити.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас