Ъ: "Лівела" робить справи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: "Лівела" робить справи

Енергетика
995
Антимонопольний комітет (АМКУ) вчора заявив про порушення вже другої справи стосовно компанії "Лівела", безмитне ввезення нафтопродуктів якої заподіяло шкоди держказні на суму близько 3 млрд грн. Але як з'ясувалося, АМКУ виявився безсилим у боротьбі з компанією, а те, що справу доручили комітету, а не силовим органам, говорить про небажання усунути компанію з ринку, вважають експерти.
Антимонопольний комітет порушив вже другу справу стосовно ДП "Лівела", повідомив учора перший заступник голови Антимонопольного комітету Юрій Кравченко. Завершити перший комітет не може, оскільки компанія не надала відомству інформацію в процесі розслідування - комітет вивчає зловживання компанією монопольним становищем при ввезенні нафти і нафтопродуктів в другому півріччі 2010 року. "Ми вже завершуємо це розслідування, але компанія не надала нам інформацію в повному обсязі. Тому ми були змушені порушити ще одну справу", - заявив він. За словами Кравченка, штраф за відмову надати інформацію в повному обсязі може скласти до 1% від річної виручки компанії.
У серпні минулого року "Лівела" почала ввозити в Україну нафтопродукти без сплати акцизу, ПДВ і ввізного мита, керуючись судовим рішенням, винесеним на підставі закону, який діяв у країні ще в 1990-х роках. За даними Держмитниці, за 4 місяці компанія імпортувала понад 1,5 млн т нафти і нафтопродуктів. У результаті, за даними АМКУ, держбюджет недоотримав близько 3 млрд грн. А за даними Міненерго, частка імпортних нафтопродуктів на ринку України зросла з 36% до 45%. З кінця листопада компанія, за інформацією Держмитслужби, припинила імпорт нафтопродуктів в Україну. Проте вже наприкінці грудня "Лівела" підтвердила у Вищому адмінсуді свої податкові пільги, тому може відновити імпорт в будь-який момент.
Дії АМКУ також малоефективні. За словами джерел у комітеті, за адресою реєстрації "Лівели" у Полтаві її представників зараз немає. "Вони знімали офіс, але з'їхали звідти. Зараз їх нове місцезнаходження нам невідоме", - говорить джерело в АМКУ. За офіційними контактами компанії справді повідомляють, що "Лівела" переїхала, і не уточнюють нову адресу компанії. За словами іншого джерела в АМКУ, в кінці 2010 - на початку 2011 року "Лівела" змінила реєстрацію та назву. "Зараз компанія не веде активної господарської діяльності і має нульовий баланс. Тому в даній ситуації ми безсилі, бо навіть не можемо накласти штраф", - говорить співрозмовник.
На думку члена комітету Верховної ради з питань ПЕК Олександра Гудими, сьогодні АМКУ створює видимість діяльності, порушуючи справи стосовно компанії, якої вже не існує. "Якби влада була зацікавлена в розкритті ситуації з 'Лівелою', то з самого початку привернула правоохоронні та силові органи, а не Антимонопольний комітет, - вважає він.- Немає жодних гарантій, що через два-три місяці компанія з іншою назвою знову не почне безмитний імпорт нафтопродуктів".
Учасники ринку стверджують, що власником "Лівели" є народний депутат Партії регіонів Володимир Зубик. Але він сам цю інформацію спростовує. У Генпрокуратурі і СБУ вчора не змогли уточнити, чи надходили від уряду або адміністрації президента доручення розслідувати діяльність "Лівели".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас