Колектори не хочуть для боржників великих штрафів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колектори не хочуть для боржників великих штрафів

Кредит&Депозит
700
Скасування штрафів за неоплачений кредит допоможе людям, які мають проблеми з виплатою кредитів. Але повністю позбавляти банки можливості фінансово "карати" недобросовісних і позичальників і тих, які не йдуть на контакт, не зовсім справедливо.
Про це в коментарі FINANCE.UA заявила генеральний директор групи компаній "Примоколект" Ева Закович.
"Так, це, м'яко кажучи, незрозуміло, що у деяких фінустанов штраф перевищує розмір боргу клієнта. Якщо фахівці банку бачать, що клієнт неплатоспроможний, то збільшення штрафу за заборгованістю навряд чи приведе до того, що він (разом зі штрафом) буде сплачений", - міркує експерт.
За словами Закович, доцільно було б встановити максимальний розмір штрафу до кожного типу кредитів.
"Це робота не одного дня, тут повинні підключитися як банкіри-практики і ризик-менеджери, так і законотворці, і фахівці з Нацбанку. Тому що тільки спільними зусиллями ми можемо створити ефективний механізм, що дозволяє і банки захистити, і клієнтам, які потрапили в скрутне становище - виплутатися з нього", - підкреслила Закович.
Вона згодна з автором відповідного законопроекту Фельдманом, який зазначив, що "зараз в Україні є випадки, коли людина взявши кредит на певну суму і прострочивши його виплату, отримує штрафні санкції, які в рази перевищують саму суму кредиту. Це робить виплату практично неможливою".
Нагадаємо, минулого тижня депутат від Партії регіонів Олександр Фельдман запропонував Верховній Раді заборонити банкам брати з людей штрафи більші, ніж сума самого кредиту. Нардеп зареєстрував у парламенті відповідний законопроект "Щодо обмеження розміру неустойки у випадку несвоєчасного повернення споживчого кредиту". Згідно з документом, штраф не може перевищувати розмір самого кредиту. Дане обмеження стосуватиметься лише кредитів фізичним особам на придбання товарів і послуг для особистих потреб.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас