Легалізацію замовляли? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Легалізацію замовляли?

Казна та Політика
8563
Уряд робить черговий крок на шляху до офіційних зарплат і підвищення пенсії: в понеділок віце-прем'єр Сергій Тігіпко представив реформу заробітних плат. Тема легалізації заробітків українців до недавнього часу була головним козирем у руках опозиціонерів та інших скептиків, які пропонували відкласти пенсійну реформу доти, доки зарплати не будуть виведені з тіні. Тепер цей аргумент не працює.
З чим боремося
Легалізація заробітних плат в Україні завжди була тим міфом, який роками переносили з кабінету в кабінет урядові чиновники, тихо виплачуючи зарплати в конвертах на своїх заводах безправним найманим працівникам. На камери експерти від бізнесу завжди дивувались величезному відсотку тінізації економіки, негідництву абстрактних роботодавців, які не відраховують ні податків, ні соціальних внесків, через що страшенно страждають пенсіонери. Але на ділі самі ж платили внески з мінімальних зарплат.
Коли ж рік тому уряд почав висувати перші пропозиції про те, як вивести зарплати з тіні, ці ініціативи були зустрінуті гомоном роботодавців. Мовляв, не втручайтеся в нашу господарську діяльність, ми й так ледве виживаємо. Краще знизьте нам податковий тиск, спростіть процедури ведення бізнесу. Податковий кодекс, що викликав багато суперечок, в результаті все ж таки був ухвалений. І вже з 1 квітня ставка податку на прибуток складає 23%, для нового бізнесу існують податкові канікули, є цілий ряд інших позитивних новацій. Дерегуляція триває, на слуху спрощення будівельних процедур, скасування печаток або голограм, скасування ліцензій, принцип "мовчазної згоди".
Настає черга легалізації. Суха статистика: 2,5 мільйони людей офіційно живуть на мінімальну зарплату в розмірі менше 1 тисячі гривень. Це кожен шостий офіційно працевлаштований громадянин! Давайте не будемо себе обманювати: мінімум половина, а то й дві третини реально отримують в конверті більше. 120 тисяч керівників підприємств призначили собі зарплату на рівні мінімальної. Хто повірить в те, що вони не отримують більше ні копійки? За оцінками Інституту демографії НАНУ, близько 145 мільярдів гривень фонду оплати праці "сидить" у тіні. Це означає, що 50 мільярдів гривень надходжень до Пенсійного фонду ми втрачаємо щорічно. Навіть якщо просто грубо розділити цю нестачу на 13,7 мільйона пенсіонерів, ми одержимо близько 300 гривень недоплаченої пенсії. А це втрата покупця на внутрішньому ринку. Підтвердженням того, що кінці десь не сходяться, є зіставлення середніх зарплат в державному секторі і в приватних компаніях. Спочатку 2011 року ці цифри становили приблизно 2,7 тисячі гривень, а в приватному - близько 1,8 тисячі. І це при тому, що "держава - неефективний власник"?..
Що запропонував Тігіпко
На прес-конференції в понеділок віце-прем'єр Сергій Тігіпко озвучив два головних напрямки, в яких буде проходити легалізацію заробітних плат. До слова, ці інструменти почерпнуті з досвіду країн Східної Європи.
Перше - це впровадження так званої гарантованої виплати, в залежності від кваліфікації працівника. Тобто, умовно кажучи, всі посади в країні будуть поділені на категорії - від некваліфікованої праці до керівника підприємства. І кожному з них Кабмін надасть коефіцієнт, який вже не дозволить директору отримувати мінімальну зарплату, як у прибиральниці. Наприклад, умовно, бухгалтер повинен буде отримувати не менше трьох мінімальних зарплат. А директор - не менше 5 або 6.
Цікаво, що вже сьогодні такі індикативні зарплати існують в так званих "галузевих угодах". Там прописані всі співвідношення зарплати між "майстрами" і "підмайстрами". І ніхто чомусь не говорить про те, що профспілки, які наполягають на такій градації, втручаються в госпдіяльність компанії. Зараз Кабмін вирішив поширити цю систему на 50% підприємств, не охоплених договорами. І піднявся стогін...
Якщо подивитися на питання гарантованої зарплати очима найманого працівника, то переваги цієї системи оплати праці - є. Кваліфікований працівник отримає на руки більш високу офіційну зарплату, яка відповідає його рівню знань і умінь. Громадянину буде простіше підтвердити свою платоспроможність у банку, що, в свою чергу, дасть можливість отримати більш лояльні умови, наприклад, для іпотечного кредиту. Це значить, що він відрахує більше коштів до Пенсійного фонду, тобто дасть можливість витрачати кошти платників податків не на "підтримку штанів" ПФ, а на розвиток інфраструктури, підвищення зарплати вчителям і лікарям. А з введенням другого рівня пенсійної системи, збільшаться відрахування і на особистий накопичувальний рахунок.
Другий напрямок детінізації - це збільшення штрафів за нелегальне працевлаштування. Найгучніша цифра, яка прозвучала в понеділок від Тігіпка - 34 тисячі гривень за кожного нелегала без підписаного трудового договору, а також за виплату зарплати без нарахування соціальних внесків та податків. Решта штрафів за порушення трудового законодавства також зростуть - до 8,5 тисячі гривень максимум. Здавалося б, великі цифри. І роботодавці вже почали заявляти про те, що через такі штрафи підприємства доведеться закривати. Але виходить ті, хто озвучують ці тези, добровільно зізнаються в тому, що тримають на роботі нелегальних службовців. Що обкрадають пенсіонерів, недоплачуючи внески в соціальні фонди. І що готові робити це далі, аби штрафи були не такі високі. Але хіба це та мета, якої ми досягаємо? "Штрафні санкції, які працюють в Болгарії, Чехії за такі порушення, непорівнянні з нашими пропозиціями. Це еквівалент 100-200 тисяч гривень. Але комплекс таких заходів призвів в країнах східної Європи до виведення з тіні до 25% фонду зарплат", - говорить Тігіпко.
З точки зору найманого працівника, норма про збільшення штрафів - це також позитивний сигнал. Це означає більше захищеності, більше можливостей добитися легального працевлаштування. Так, можливо в перший час будуть роботодавці, які підуть на скорочення штату, аби не платити зарплат офіційно. Але рано чи пізно їм все одно потрібно буде розширюватися, шукати нові ринки, нові горизонти. Їм потрібні будуть люди, яких треба буде взяти на роботу "по білому". І заплатити всі внески до соцфондів, щоб людина могла розраховувати на те, що від її заробітної плати прямо залежить розмір її майбутньої пенсії.
Як працювати далі
В ході прес-конференції Сергій Тігіпко публічно заявив, що в разі якщо легалізація зарплат дасть істотне збільшення доходної частини бюджету Пенсійного фонду, він першим буде ініціювати зниження розмірів нарахувань на фонд оплати праці. Це норма, якої вже давно добиваються роботодавці, обіцяючи після цього масштабне виведення зарплати з тіньового сектору. Враховуючи досвід інших країн, максимум, на який наші відрахування можна знизити, - це 5-6%. Але при тому, що ми і так поки ледве зводимо кінці з кінцями, щоб забезпечити пенсійні виплати всім 13,7 мільйона пенсіонерів, таке зниження ставки потрібно буде чимось компенсувати. Або збільшити дотації з бюджету, скоротивши якісь інфраструктурні проекти, або збільшити кількість населення, що працює. І виведення з тіні робочих місць - так само як і підвищення пенсійного віку - одна з відповідей на ці виклики.
Нові ініціативи Сергія Тігіпка і уряду в цілому з легалізації заробітних плат ще будуть протягом місяця обговорюватися з роботодавцями та профспілками. Зрозуміло, що підприємці будуть наполягати на зменшенні контролю. Проте, офіційно визнаючи своє небажання працювати з державою "в білу", роботодавці не повинні вимагати і від уряду такого роду кроків назустріч. І якщо операція "легалізація" провалиться, то відповідальність в цьому випадку ляже і на роботодавців в тому числі. Втім, навряд, коли прийде час затримати пенсіонеру пенсію, чиновники Пенсійного фонду зможуть пояснити бабусі, чому через неуцтво керівника якогось заводу, її пенсійне утримання буде щомісяця зменшуватися.
Олексій Бойко
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас