Вибори впали на Ставнійчук — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вибори впали на Ставнійчук

Казна та Політика
2426
Президент України Віктор Янукович призначив члена Європейської комісії за демократію через право (більш відома як Венеціанська комісія) Марину Ставнійчук заступником глави Адміністрації президента. Ставнійчук тривалий час вважалася опозиційним політиком - вона не раз критикувала владу, в тому числі і за проведення місцевих виборів. Свого часу Ставнійчук входила до найближчого оточення екс-президента України Віктора Ющенка, зокрема вона була заступником глави Секретаріату президента. Така кадрова політика, на думку експертів, є свідченням підготовки "регіоналів" до прийдешніх виборів до парламенту.
Лавринович у спідниці?
Марина Ставнійчук є професійним юристом. Саме завдяки юридичній кар'єрі й почався її шлях у політику. З 1997 року вона працювала молодшим науковим співробітником в Інституті держави і права імені В. Корецького. Звідти її взяли на роботу в Центральну виборчу комісію України, де Ставнійчук працювала з 1997 по 2007 рік. А з 2007 по 2010 вона вже обіймала посаду заступника глави Секретаріату президента і представника глави держави в ЦВК. Крім того, поряд з Сергієм Ківаловим, Ставнійчук є членом Венеціанської комісії, що свідчить про певну юридичну репутацію. Незважаючи на те, що кандидатів на цю посаду пропонує президент країни, нав'язати свій вибір Єврокомісії він не може - з комісії, згідно зі статутом, такого члена можуть виключити за профнепридатність. Тому членами Венеціанської комісії намагаються призначати людей, що мають вагу серед учених-юристів.
Тому указ Ющенка від 10 березня 2009 року про призначення Ставнійчук членом Європейської комісії за демократію через право - не просто розплата за лояльність до колишнього функціонероа ЦВК. Адже в тому, що саме Ставнійчук була представником президента Ющенка у Центрвиборчкомі, свою роль зіграв не тільки і не стільки досвід її роботи на виборах, скільки "юридична підкованість". Примітно, що президентський вибір, заради якого, до речі, окремим указом довелося реформувати структуру Секретаріату, збільшивши його чисельність, вітали "закляті друзі" Ющенка - Партія регіонів. "З боку президента це сильний хід - Ставнійчук дуже кваліфікований юрист, хороший дипломат і, на мою думку, командна фігура. Вона поліпшить якість діяльності Секретаріату президента", - сказав, зокрема, "регіонал" Юрій Мірошниченко. Що примітно, Мірошниченко теж користується в ПР репутацією одного з найсильніших юристів партії. Ставнійчук тривалий час вважали "ключовим юристом Ющенка". Вона була віддана екс-президенту, і не кинула його в протистоянні з екс-прем'єр-міністром Юлією Тимошенко.
Тут напрошуються паралелі з міністром юстиції Олександром Лавриновичем, якого позаочі називають "юристом Партії регіонів". Як і Ставнійчук, Лавринович - заслужений юрист України. Як і Ставнійчук, Лавринович щиро відданий своєму начальнику. Він один з небагатьох "людей президента" в Кабміні: Лавриновича не пов'язують із жодною з інших могутніх груп впливу в Партії регіонів. Проте навіщо Януковичу "другий" Лавринович? Тим більше, відданий не йому особисто, а екс-президенту, з яким у Януковича стосунки дуже суперечливі...
Втім, саме завдяки Ющенку Ставнійчук і опинилася знову в "президентській обоймі". В цьому впевнений політолог, директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко. "Тут без рекомендацій явно не обійшлося. Інакше Ставнійчук не потрапила б до Адміністрації. Це не перша леді з команди Ющенка. Є і Лариса Мудрак, яка зараз є заступником голови в Нацраді з телебачення і радіомовлення. І Віктор Балога при посаді... Ті, хто був у його найближчому оточенні, сьогодні при посадах у Януковича.
Скоро і для Віри Ульянченко якийсь маленький кабінетик знайдеться. Це означає, що домовленості між Януковичем і Ющенком після першого туру президентських виборів таки були", - сказав він у коментарі "Экономическим известиям". З іншого боку, "регіонали" і Янукович зокрема, відомі своїм прагматизмом. Якщо їм хтось не потрібен, то ніякі "домовленості" його не убережуть. Тут показовий, до речі, приклад екс-президента Леоніда Кучми. Вже зараз в АП є як мінімум два непогані юристи - Андрій Портнов та Олена Лукаш. Однак Ставнійчук запропонували посаду, і посаду дуже непогану, гарантує прямий доступ до президента. Навіщо? Відповідь проста: вибори і міжнародний імідж української влади.
Початок передвиборної гонки
Однією з причин, з якої відбулося призначення Ставнійчук, є спроба вплинути на імідж української влади, вважають експерти. "Це призначення - свого роду "хабар" представнику України у Венеціанській комісії, звідки останнім часом лунають все більш критичні зауваження", - впевнений політолог Петро Олещук. На його думку, таким чином, влада отримала ще одного лобіста на міжнародній арені. І дійсно, Ставнійчук була тим членом комісії, який добре знав українське законодавство та шляхи його порушення. Крім цього, саме Ставнійчук була рупором, через який ставало відомо про справжнє ставлення Венеціанської комісії до реформ, що проводяться українською владою. І це ставлення було не таким "райдужним", як в розповідях її колеги по комісії Сергія Ківалова. Сама ж вона не раз критикувала дії влади: то вибори до місцевих рад назве одними з найбільш "брудних" в історії України, то судову реформу - недолугою і шкідливою, а то й взагалі скаже, що політика влади щодо реформ - безсистемна.
Особливою критики удостоюється українське виборче право. Так, авторитетні міжнародні організації, які беруть участь у президентській групі з розробки нового виборчого законодавства 17 березня призупиняють в ній членство. Одна з них - Національний демократичний інститут прямо заявляє: "Ми вирішили призупинити свою діяльність в роботі групи доти, доки робота над законопроектом не стане більш прозорою, що враховує різні думки".
"На наш погляд, відбувається одне з двох. Або розробка виборчого законодавства проходить в таємному режимі за закритими дверима, і тому ніхто з політичних опонентів, політичних сил, які будуть змагатися на виборах, громадських організацій не має можливості внести свою лепту в розробку цього законодавства. Або рівень організації зазначеного процесу настільки низький, що його точніше було б назвати дезорганізацією", - цитує "Дзеркало тижня" директора інституту в Україні Христину Вілфор. Ось тут саме доречним і буде призначення в президентську адміністрацію одного з найбільш послідовних критиків президента, а заодно і члена впливової міжнародної організації та експерта в галузі виборчого права. Тим більше, вже настала пора задуматися про вибори.
31 березня стало відомо, що за підсумками роботи президентської робочої групи з Януковичем узгодили деякі положення нового закону про вибори. Організації зі спостереження за виборами залишилися незадоволені цим документом і запропонували свій перелік поправок. У Міністерстві юстиції обіцяють врахувати ті пропозиції, які не суперечать позиції президента. Поки ж реформу виборчого законодавства переважно критикують.
"Те, що ми отримали, складно назвати концепцією закону, оскільки в таблиці визначені далеко не всі спірні моменти", - заявив глава Комітету виборців України Олександр Черненко. З урахуванням того, що на минулих місцевих виборах "регіонали" "пролетіли" в ряді місцевих рад, поступившись не тільки "бютівцям" але і "місцевим" партіям, заклопотаність президента якісним виборчим законодавством, яке водночас зіграло б на руку ПР, не випадкова. І для роботи над ним потрібно залучити фахівця, який досконало розбирається у виборчому праві і знає всі "підводні камені" виборчого процесу. Тут і стане в нагоді досвід роботи Ставнійчук в ЦВК.
Тим більше, самі "регіонали" цього не приховують. "Треба Конституцію вдосконалювати, і виборче законодавство. Президент залучає найкращих фахівців до співпраці", - прокоментував призначення Ставнійчук голова фракції Партії регіонів у парламенті Володимир Зубанов. А це означає, що для Партії регіонів виборча кампанія вже почалася.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас