Тігіпко готує бум на біржах праці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко готує бум на біржах праці

Казна та Політика
15295
У понеділок віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявив про плани уряду запровадити адміністративну відповідальність для юридичних осіб, які допустили порушення у сфері законодавства про працю.
Цікаво, що наразі КпАП передбачає штрафні санкції за відповідні правопорушення виключно по відношенню до посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, а також до громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - іншими словами по відношенню до фізичних осіб. Яке-небудь інше трактування питання йде в казуїстику - можна довго розмірковувати про винність або невинність віртуальної юридичної особи.
Однак очолюване Сергієм Леонідовичем міністерство з легкістю обійшло ці теоретичні міркування. Принаймні, до моменту розгляду документа науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради. Мінсоцполітики оприлюднило вчора проект закону, який не передбачає зміни до КпАП та покликаний самостійно регулювати відповідальність і санкції, що стосуються юросіб.
Документом прописані досить серйозні штрафи для підприємств, установ і організацій. За ухилення від оформлення трудових відносин у разі фактичного допущення працівника до праці та виплати винагороди за роботу без нарахування та сплати внесків і податків юридична особа буде оштрафована на 2000 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (НМДГ) або на 34000 грн за кожного неоформленого працівника.
За порушення встановлених термінів виплат зарплати та інших виплат працівникам, а також за виплати їх у неповному розмірі підприємства штрафуватимуться на 150 НМДГ або 2550 грн за кожного виявленого працівника.
За нарахування та виплату зарплати розміром, нижче за встановлену законом мінімальну зарплату за виконання працівником місячної, трудової норми праці підприємство буде штрафуватися на 700 НМДГ або 11900 грн за кожного виявленого працівника.
Інші правопорушення в сфері охорони праці будуть каратися штрафом у розмірі від 30 до 100 НМДГ або від 510 до 1700 грн за кожного виявленого працівника.
Механізм нарахування штрафів досить простий. На підприємство приходить державний інспектор з питань праці і, в разі будь-якого з перерахованих вище порушень, складає відповідний протокол. У 15-денний термін з дня складання протоколу в Держінспекції або її територіальних органах вирішується питання про застосування до юрособи-порушника штрафних санкцій. Після позитивного рішення, штраф оформляється постановою і повинен бути сплачений у 15-денний термін з дня отримання документа. У разі ж несплати штрафу, він стягується в судовому порядку. Одночасно, власник може стягнути з найвищої посадової особи підприємства 50% розміру штрафних санкцій.
Все. Закон набуває чинності після трьох місяців після опублікування. Неважко здогадатися, що вже поточної осені інспектори з питань праці почнуть своє рейди підприємствами. Також очевидно, що не всі компанії будуть поспішати з оплатою штрафів.
Однак якщо суд винесе рішення про стягнення санкції за порушення, виявлене інспектором, і компанія не зможе опротестувати це рішення, то вже ближче до Нового року Державна виконавча служба почне описувати банківські рахунки боржника, а через брак там необхідної суми, виставляти на аукціони рухоме і нерухоме майно.
У разі ж поголовного сумлінного оформлення трудових відносин і сплати всіх внесків та податків із заробітної плати співробітників, можна сміливо говорити про серйозне скорочення трудових доходів громадян - очевидно, що в сьогоднішніх умовах далеко не всі компанії здатні відмовитися від "конвертів". Швидше ж за все, ринок безробітних поповниться новими тисячами людей.
Андрій Сантарович
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас