Пятницький: Членство України в Митному союзі виключає укладення угоди про ЗВТ з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пятницький: Членство України в Митному союзі виключає укладення угоди про ЗВТ з ЄС

527
Членство України в Митному союзі (МС) виключає можливість укладення окремої угоди про вільну торгівлю з будь-якою третьою країною. Про це, оцінюючи можливості приєднання України до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану, заявив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Валерій Пятницький в інтерв'ю "Урядовому кур'єру".
"Справа в тому, що МС може укладати угоди з іншою стороною, але окремий його член самостійних угод укладати не може, тому, якщо ми вступаємо в МС, то нам треба припиняти переговори з Євросоюзом", - зазначив В.Пятницький.
У той же час, за словами заступника міністра економічного розвитку і торгівлі, мати угоду з МС і мати угоду з Євросоюзом (ЄС) теоритично не створює жодних проблем.
На питання про заяви прем'єр-міністра Російської Федерації Володимира Путіна, Пятницький зазначив: "Тут є певне непорозуміння. По-перше, сьогодні митний кордон між Україною, Росією, Білоруссю і Казахстаном вже існує, по-друге, якщо Росія декларує сьогодні своє бажання скоріше приєднатися до СОТ, то це означає, що вона готова виконувати всі норми цієї організації. Тому, навіть якщо вона буде робити спроби вводити якісь обмеження, то повинна це робити тільки в рамках СОТ. Якщо СОТ дає для цього підстави, тоді нам не буде до чого причепитися ... Але між Україною і Росією ще є й угода про вільну торгівлю, і якщо між країнами, що підписали такий документ, вводяться якісь додаткові обмеження, це є своєрідним нонсенсом", - додав Пятницький.
Відзначимо, що в Брюсселі проходить 16-й раунд переговорів відносно створення Зони вільної торгівлі (ЗВТ) Україна-ЄС. Українська делегація, яку на переговорах очолює Пятницький, обговорить низку важливих питань щодо усунення існуючих перешкод і недоробок. Також Україна і ЄС сьогодні під час проведення 18-го раунду переговорів щодо асоціації підтвердили намір завершити переговори про укладення угоди про асоціацію в 2011 р.
Нагадаємо, Путін 15 березня заявив, що Росія буде змушена посилити обмеження на митниці з Україною у випадку, якщо Київ прийме рішення про створення ЗВТ з ЄС. Також Путін додав, що РФ буде вітати рішення України про переговори щодо приєднання до Єдиного економічного простору або Митного союзу.
Варто також відзначити, що міністр закордонних справ Костянтин Грищенко заявив в середині березня, що відносини з Росією у частині митної політики не повинні обмежувати переговори і домовленості з ЄС щодо укладання угоди про асоціативне членство України в ЄС.
Як повідомлялося, 10 лютого ц.р. керівник переговорної групи від Європейської комісії (ЄК) щодо створення ЗВТ Філіпп Куїссон заявляв, що угода про ЗВТ між Україною та ЄС буде підписана в 2011 р. Ф.Куїссон зазначив, що після підписання угода зажадає ратифікації, і вона вступить в дію не раніше 2013 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас