Україна може приєднатися до митного союзу ЄЕП в липні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може приєднатися до митного союзу ЄЕП в липні

691
Уповноважений Кабінету Міністрів з питань співпраці з Росією і державами-учасниками Співдружності Незалежних Держав, Євразійського економічного співтовариства та іншими регіональними об'єднаннями Валерій Мунтіян допускає приєднання України до протоколу про створення митного союзу Єдиного Економічного Простору (з Росією, Білоруссю й Казахстаном) у липні.
Про це він заявив в інтерв'ю виданню "Комерсант-Україна".
"У нас є розрахунки. Підписання договору про створення ЗВТ (зони вільної торгівлі) з СНД очікується в травні цього року, а вже в липні, якщо буде відповідне рішення Конституційного Суду і завершиться проведення внутрішньодержавних процедур, ми зможемо приєднатися до протоколу про створення митного союзу", - повідомив Мунтіян.
При цьому він підкреслив, що Україна не має наміру відмовлятися від євроінтеграції і наступним етапом буде підписання договору про зону вільної торгівлі між митним союзом та ЄС.
"Ми прогнозуємо його підписання в 2015 році", - повідомив уповноважений.
У 2017 році Мунтіян спрогнозував підписання договорів про зону вільної торгівлі з організацією Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва, з іншими об'єднаннями та країнами регіону.
"В остаточному підсумку має бути створений єдиний загальний ринок Євразії. Зрозумійте, Європа переживає фазу економічного стиснення, вона себе вичерпала, а розвиваються Китай, Індія, Сінгапур, і там має бути наш інтерес", - заявив урядовий уповноважений.
Мунтіян переконаний, що влада України повинна приймати рішення про інтеграцію до митного союзу вже в першій половині нинішнього року.
Як повідомляло агентство, прем'єр-міністр Микола Азаров вважає, що участь України у митному союзі в рамках ЄЕП і створення зони вільної торгівлі з ЄС не є взаємовиключними.
Росія також вважає, що можлива участь України в митному союзі ЄЕП не суперечить створенню зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.
При цьому раніше представники ЄС неодноразово заявляли, що створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС та участь української держави в митному союзі в рамках ЄЕП несумісні.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас