S&P: Банківський сектор України залишається слабким — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P: Банківський сектор України залишається слабким

Валюта
788
Після спаду, що спостерігався в період світової фінансової кризи, кредитоспроможність українських банків починає поліпшуватися, проте залишаються проблеми, пов'язані з якістю активів, а також стагнацією кредитування.
Про це йдеться в новому звіті рейтингового агентства Standard&Poor's "Проблеми з якістю активів сповільнюють темпи відновлення української банківської системи".
"Незважаючи на поступове поліпшення макроекономічних показників, ми вважаємо, що банківський сектор України залишається слабким, а темпи його відновлення відстають від темпів відновлення національної економіки", - заявила кредитний аналітик Standard&Poor's Марія Малюкова.
Поліпшення показників ліквідності і приплив роздрібних депозитів у результаті відновлення довіри клієнтів сприяють поступовому відновленню банків. Однак у банківській системі все ще велика частка проблемних кредитів, для врегулювання яких, на нашу думку, потрібен тривалий час, в той час як зростання кредитування відновлюється повільними темпами, вважають в S&P.
"Ми оцінюємо українську банківську систему як систему з високим рівнем ризику і відносимо її до групи 10 на підставі оцінки країнних ризиків банківської системи. Така оцінка банківської системи відображає нашу думку про те, що для України характерні висока економічна волатильність і структурні недоліки, які роблять її вразливою для можливих шокових потрясінь. Банківська система України як і раніше схильна виключно до високих кредитних ризиків через проблеми з якістю активів, що призводить до низької прибутковості банків", - йдеться в повідомленні рейтингового агентства.
Почасти внаслідок бюрократичних законодавчих процедур і відсутності податкових стимулів банки досить повільно здійснюють списання прострочених кредитів, що призводить до відстрочки розчищення балансів, а це, зазначають в S&P, є необхідною умовою створення основ більш здорової і динамічної фінансової системи.
S&P оцінює інституційну структуру банківської системи як слабку, крім того, вважають в агентстві, її регулюючі органи схильні до ризику політичного втручання. До числа недоліків відносять також відсутність розвинених фінансових інструментів - валютних деривативів, що сприяють лібералізації валютного ринку, відсутність доступу до джерел довгострокового фінансування і, як і раніше, волатильну базу клієнтських депозитів внаслідок того, що поведінка вкладників найчастіше пов'язана з панічними настроями.
З точки зору ймовірності підтримки банківського сектора Standard&Poor's відносить Україну до держав, "готових надати підтримку". За останні два роки регулюючі органи вжили екстрених заходів щодо запобігання колапсу банківської системи. Однак, на думку S&P, заходи з порятунку проблемних банків не були достатньо ефективними.
"Зважаючи на вищевказані тенденції та недоліки банківської системи, ми припускаємо, що українським банкам буде потрібно два-три роки для відновлення їхніх показників, і зокрема для того, щоб якість активів повернулося на докризовий рівень, - пояснила Малюкова. - За нашими оцінками, частка проблемних кредитів (включаючи реструктуризовані) в даний час становить близько 50%, і ми прогнозуємо тривалий і болісний період врегулювання пов'язаних з ними проблем".
Нагадаємо, раніше міжнародне агентство Fitch Ratings опублікувало звіт, у якому наголосило, що баланси українських банків, як і раніше, обтяжені великим обсягом проблемних кредитів, а процес "розчищення" портфелів за рахунок стягнення коштів за кредитами йде повільно.
Banking Industry Country Risk Assessment (BICRA) - оцінка характеризує сильні і слабкі сторони банківської системи країни в порівнянні з іншими країнами, причому найсильніші входять до групи 1, найслабші - до групи 10.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас