Працюють за їжу
Згідно з результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств Києва, в третьому кварталі 2010 р. в порівнянні з аналогічним періодом минулого року середньомісячні сукупні витрати одного домогосподарства виросли на 8,4% - до 4723,56 грн. Найбільшу частку сукупних витрат, а саме 41%, жителі столиці витрачали на харчування, включаючи харчування поза домом.
Так, за підрахунками Головного управління статистики у місті Києві, при цьому найбільше коштів йде на м'ясо та м'ясні продукти.
У розрахунку на одне домогосподарство за місяць сукупні витрати на харчування в третьому кварталі 2010 р. склали 1943,82 грн. На одного члена сім'ї - 756,35 грн. Вартість харчування на добу для однієї людини склала в третьому кварталі 2010 р. 24,7 грн., тоді коли в аналогічний період 2009 р. - 23,3 грн.
Згідно з розрахунками, в середньому за місяць одна людина споживала минулого року хліба і хлібних продуктів 6,3 кг на суму 192,37 грн., риби і рибопродуктів - 1,6 кг (116,88 грн.), олії та інших рослинних жирів - 1,5 кг (111,35 грн.), м'яса, м'ясопродуктів та сала (в перерахунку на м'ясо) - 5,5 кг (462,81 грн.). Також один киянин витрачає на місяць 218,31 грн. на молоко та сир. А на овочі 161,21 грн. Харчування поза домом обходиться йому в 130,71 грн.
Збільшення частки витрат на продукти харчування обумовлено як зростанням, часом необґрунтованим, цін на них, так і загальносвітовими тенденціями. Як пояснює віце-прем'єр-міністр України - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, зростання цін на продукти харчування відбувається через зростання цін на продовольчі товари на світовому ринку, який цього року досяг 25%.
"Але незважаючи на таке зростання, уряду вдалося утримати інфляцію на рівні 9,1% - це найменший рівень інфляції за останні 5 років", - відзначає він.
За його словами, уряд обговорює ціни на гречку, на борошно, займається адміністративним втручанням в економіку, що навіть для інших країн нехарактерно. "Проте нам вдалося це зробити, не найкраще досягнення, але за останні 5 років це найнижча інфляція в Україні в рік такий, коли всіх нас трусило", - вважає міністр соціальної політики. За минулий рік стало простіше змусити себе сісти на дієту. Адже молочні продукти подорожчали вдвічі, на 20% -40% зросли ціни на чай, овочі, алкоголь і кондитерку.
Однак, сита Європа стала витрачати на їжу більше, ніж Україна. Принаймні так стверджує прем'єр-міністр України Микола Азаров. За словами чиновника, за рік у країнах Східної Європи вартість хліба і молока зросла більш ніж на 20%.
"Навіть в стабільній Німеччині ціна хліба зросла на небачені 10%, вершкове масло у Франції з липня подорожчало майже на 30%, а цукор в Польщі буквально днями подорожчав удвічі", - сказав він.
Тобто зазор для спекулянтів ще є - є куди рости. Що ж стосується рішення проблеми, то тут було вирішено приборкати зростання цін: на товари, що підлягають державному регулюванню, встановлені граничні торговельні націнки від 10% до 20% залежно від продукту.
Світова хвиля зростання цін все більше нагадує цунамі. Світові ціни на продовольство піднялися в січні цього року до рекордної позначки. Так, за даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, ФАО (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO), індекс цін ФАО, який включає 55 видів продовольчих товарів, склав 231 пункт, що на 3,4% більше, ніж у грудні. Він підвищується вже сьомий місяць підряд.
Як кажуть економісти, почасти на подорожчання вплинула і Росія. Припинивши через посуху експорт зерна, вона сприяла стрибку цін на пшеницю, а вони істотно впливають на ціноутворення в інших категоріях харчових продуктів. Голова Світового банку Роберт Зеллік закликав світових лідерів "поставити продовольство на перше місце" і замислитися, нарешті, про проблему нестабільності цін на нього. "Нам доведеться мати справу з більш широкою тенденцією збільшення цін на сировину, включаючи ціни на продовольство", - сказав він.
За матеріалами: Экономические Известия
Поділитися новиною