S&P: Витрати з кредитного ризику в банках України стабілізуються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P: Витрати з кредитного ризику в банках України стабілізуються

Кредит&Депозит
280
Витрати з кредитного ризику в банках України, Росії, Казахстану, Білорусі, Азербайджану, Грузії та Узбекистану в 2011 р. стабілізуються або продовжать скорочуватися, але повільніше, ніж в 2010 р. Така думка висловлена ​​в прес-релізі служби кредитних рейтингів Standard & Poor's.
"Ми вважаємо, що якщо процес відновлення економіки продовжиться, загальне зниження і стабілізація потреб банків у дорезервуванні в 2011 р. продовжаться, хоча і будуть проходити повільніше, ніж у 2010 р.", - заявила кредитний аналітик S&P Катерина Трофімова.
В повідомленні відзначається, що великий обсяг проблемної заборгованості та невизначеність, що зберігається на фінансових ринках стримують зростання кредитування в багатьох країнах, особливо в Україні, Казахстані та Росії.
"Ми вважаємо, що витрати з кредитного ризику в розглянутих країнах цього року стабілізуються або знизяться, але пов'язуємо це скоріше з "циклічним" ефектом, а не з якими-небудь фундаментальними змінами", - зазначила К. Трофімова. - "На нашу думку, у найближчій перспективі банки даних країн будуть, як і раніше, входити до груп високого і найвищого ризику, а їх кредитоспроможність буде волатильною, що залежить від мінливих політичних і економічних умов".
Відзначимо, 28 березня ц.р. рейтингове агентство Fitch Ratings заявило, що баланси українських банків як і раніше обтяжені великим обсягом проблемних кредитів, а процес «розчищення» портфелів за рахунок стягнення коштів за кредитами і списань йде повільно. Водночас відзначаються ознаки стабілізації якості активів.
У Fitch відзначили, що рівні проблемних і реструктуризованих кредитів значно різняться від банку до банку в порівнянні з вказаними середніми значеннями і можуть бути більш важливими у нерейтингованих банках.
За оцінками Fitch, 106 млрд грн нового капіталу (що дорівнює 15,8% активів, зважених з урахуванням ризику, на кінець 3 кв. 2008 р.), включаючи новий власний капітал розміром 91 млрд грн, надійшло в банківську систему між 3 кв. 2008 р. і кінцем 2010 р., і даний процес продовжився в 1 кв. 2011 р. Це сприяло поліпшенню загальної здібності банківського сектора абсорбувати втрати за кредитами, однак цей показник все ще істотно варіюється від банку до банку з урахуванням різних рівнів рекапіталізації і знецінення кредитів. Крім того, значна невизначеність щодо остаточних втрат за кредитами, як для банківської системи, так і для окремих банків, ускладнює оцінку потреб у рекапіталізації.
Нагадаємо, 8 лютого ц.р. радник IFC та Олександр Гончаров зазначив, що в середньому по банківській системі стресові активи перевищують 20% кредитних портфелів банків, а в банках, які перебувають під тимчасовою адміністрацією, і націоналізованих банках цей показник набагато вищий. Якість багатьох реструктурованих активів також досить низька: вони не забезпечують банкам планованих грошових потоків.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас