Сварки ворон закінчуються примиренням з "поцілунками" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сварки ворон закінчуються примиренням з "поцілунками"

69
Орнітологи виявили, що вóрони, які посварились, незабаром після сутички починають інтенсивно миритися, чіпаючи один одного за дзьоб і взаємно вичищаючи пір'я.
Така поведінка відзначається у птахів вперше, пише Компьюлента.
В поведінці приматів, як і інших соціальних ссавців, поширений звичай примирення: після сварки її учасники поводяться один з одним куди більше серцево і уважно. Особливо явно це проявляється, якщо учасники сутички були в "дружніх", союзницьких відносинах усередині групи.
На думку зоологів, такі примирення не дають групі розпастися під впливом сьогохвилинних поривів настрою.
Дослідники з Віденського університету (Австрія) виявили схожі сцени примирення у воронів (Corvus corax). Розсердившись, ці птахи можуть ганяти один одного і нагороджувати стусанами, але якщо "по життю" вони перебувають в тісному контакті соціальному, то після скандалу обов'язково миряться. Зазвичай каяття наздоганяє воронів в перші десять хвилин після сварки. Причому це не зовсім звичайне виявлення дружніх почуттів. Птахи сідають поруч і торкаються дзьобів один одного, а ще чистять один одному пір'я.
На відміну від приматів, у яких дотик - це повсякденна мова спілкування, вóрони у звичайній ситуації ніяк не схильні до подібних "ніжностей". Тому дотик у них є чимось екстраординарним. І якраз така поведінка птиці демонстрували після сварок і бійок.
Найбільше схильні миритися ті з воронів, що перебувають в найбільш близьких взаєминах - ділять їжу і захищають одне одного від нападів. Особливий інтерес роботі віденських орнітологів додає той факт, що подібна поведінка примирення у птахів спостерігається вперше.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас