Чорним по золоту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чорним по золоту

Енергетика
642
Ціни на нафту на європейському ринку подолали рівень $120 за барель. Настільки ж високо котируються і північноморська Brent і російська Siberian Light. Стрімке збільшення цін на вуглеводневу сировину сприяє скороченню дефіциту російського бюджету, змушуючи уряд скорочувати плани за обсягом зовнішніх запозичень. Питання лише в тому, що високі ціни на нафту розкручують інфляційні механізми в умовах обмеженого інструментарію для стримування зростання споживчих цін.
Вчора, за даними агентства Reuters, вартість нафти марки Brent на спот-ринку вперше з початку серпня 2008 року піднялася вище за позначку $120 за барель. У ході торгів її вартість піднімалася до $121 за барель, що на 1,5% вище від закриття п'ятниці. Багаторічних максимумів досягли також котирування російських сортів нафти: ціна на Urals - $116,3, Siberian Light - $121,7 за барель. З початку року ціни на нафту виросли на 27-30%.
Стрімке зростання нафтових котирувань забезпечено збільшенням споживання нафти в світі на тлі скорочення її постачань. За словами аналітика "ВТБ Капітал" Андрія Крюченкова, основи для гри на підвищення були закладені ще в п'ятницю статистикою зі США. Міністерство праці повідомило, що кількість робочих місць поза сільським господарством США в березні збільшилася на 216 тис., що на 14% перевищує очікування аналітиків. Одночасно відбулося зниження безробіття до 8,8% (очікувалося 8,9%) - мінімального значення за останні два роки.
Як відзначає партнер UFG Wealth Management Оксана Кучурів, "відновлення економіки США багато в чому визначає попит на нафту, оскільки ця країна є найбільшим у світі споживачем вуглеводневого палива". Зростанню попиту сприяє і техногенна катастрофа в Японії. "Аварія на японській АЕС, в результаті якої можуть бути закриті потужності на ряді старих атомних станцій, тільки посилила інтерес до звичайних видів палива - нафти і газу", - пояснює керівний директор "Флемінг Фемілі енд Партнерс" Юрій Селяндін.
Одночасно продовжуються бойові дії в Лівії, які зберігають побоювання про можливий дефіцит поставок найближчим часом з цього регіону. За даними агентства Bloomberg, видобуток нафти в Лівії з січня по березень скоротився на 1,1 млн барелів на добу - до 390 тис. барелів. За словами старшого аналітика "Арбат Капіталу" Віталій Громадін, поточна втрата видобутку в Лівії доповнюється ризиком скорочення поставок з інших африканських країн. "Через страйк нафтовиків в Габоні був повністю припинений видобуток нафти в країні (у березні становив 240 тис. барелів на добу)", - вказує пан Громадін. Перенесення президентських виборів у Нігерії, де видобуток падає два місяці поспіль, також підвищує ризики зростання нафтових котирувань, вважає експерт. Навіть Саудівська Аравія не змогла компенсувати падіння постачань нафти з Лівії. "Доти, доки не настане стабільність у цьому регіоні, в ціні на нафту буде присутня висока спекулятивна складова", - підкреслив Юрій Селяндін.
Однією з небагатьох країн, які виграють від високих цін на нафту, залишається Росія. За підсумками вчорашніх торгів індекс РТС виріс на 0,75%, до 2092,32 пункту, індекс ММВБ додав 0,47%, піднявшись до 1852,02 пункту. Востаннє так високо російські індекси були в червні-липні 2008 року. Водночас вчора провідні європейські індекси знизилися на 0,1-0,3%. Станом на 19.30 американські індекси додали 0,1-0,2%. Як вважає віце-прем'єр Олексій Кудрін, висока ціна на нафту дозволить скоротити дефіцит бюджету Росії нижче 3% ВВП. Цей результат набагато кращий за колишній прогноз бюджетного дефіциту - 3,6% ВВП. Крім того, в уряді вважають можливим втричі скоротити обсяг державних запозичень. Минулого тижня заступник міністра фінансів Дмитро Панкін заявив, що при внесенні поправок до бюджету буде запропоновано "скоротити обсяг зовнішніх позик з $7 млрд до $2-3 млрд".
Втім, зростання світових цін на сировину провокує зростання інфляційних ризиків у Росії. За даними Росстату, в березні інфляція склала 0,6%, що відповідає 9,5% в річному численні. Головний економіст Дойче-банку Ярослав Лисоволик вказує, що "один з основних каналів зростання інфляції - збільшення бюджетних витрат, яке за поточних цін на нафту може дозволити собі кабінет". На додаток до цього зростає й інфляція виробників, а також "імпортована інфляція через більш високі ціни на ввезений товар", відзначає експерт. За обережною оцінкою Дойче-банку, інфляція в 2011 році може скласти 8,7%. У ІНГ-банку налаштовані більш песимістично: його аналітики очікують на зростання споживчих цін за рік на 10,4%, виходячи з очікуваної середньої вартості нафти марки Brent на третій квартал - $140 за барель і $130 - на четвертий квартал.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас