Європа почала закачування газу в сховища — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа почала закачування газу в сховища

Енергетика
289
"Газпром" з початку квітня почав закачування газу в підземні сховища (ПСГ) у Європі, повідомляє ЦДУ ПЕК.
Разом з тим із деяких європейських сховищ ще триває відбір, але він за даними на 2 квітня (3,9 млн кубометрів) був вже в півтора рази меншим, ніж закачування (6,2 млн кубометрів).
Початок кампанії з закачування газу в ПСГ створює новий попит на газ і може частково компенсувати сезонне падіння попиту в міру підвищення температури повітря. Найбільш інтенсивне закачування в перші місяці, коли резервуари порожні й можуть взяти більше газу, пізніше в міру заповнення, в пласті підвищується тиск, і закачування сповільнюється.
У понеділок на торгах на Центральноєвропейському газовому хабі в австрійському Баумгартені газ коштував $376 за тисячу кубометрів. На британській NBP в п’ятницю 1 квітня торги закрилися на рівні $331, на голландській TTF - на $349, на французькій PEG Nord - $368 за тисячу кубометрів.
Газовики кажуть, що зараз сильним фактором, що визначає ціни, є зупинка побудованих до 1980 року АЕС в Німеччині. Від того, чи буде продовжено мораторій на їх роботу, залежить майбутнє цін на ринку.
У Росії триває відбір газу зі сховищ, але він помітно знижується з кожним днем. 2 квітня він склав 29,7 млн кубометрів, тоді як ще тиждень тому (28 березня) - 149,9 млн кубометрів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас