Японія просить Росію надіслати судно для переробки радіоактивних відходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія просить Росію надіслати судно для переробки радіоактивних відходів

619
Японія звернулася до російської держкорпорації "Росатом" з проханням розглянути питання про перекидання в район АЕС "Фукусіма-1" спеціального судна з установкою для переробки рідких радіоактивних відходів "Конвалія". Про це сьогодні журналістам на брифінгу повідомив директор департаменту комунікацій і член оперативного штабу ГК "Росатом" Сергій Новіков. Він також сказав, що Росатом сьогодні літаком відправить до Японії 5 тисяч марлевих захисних масок і 400 дозиметрів для співробітників АЕС "Фукусіма-1".
За словами Новикова, установка "Конвалія" була створена на кошти Японії в рамках програми "Глобальне партнерство" для переробки рідких радіоактивних відходів, які утворювалися внаслідок утилізації реакторних відсіків атомних підводних човнів Тихоокеанського флоту. "Якщо японську сторону влаштують наші відповіді на надіслані ними питання, вона може бути перекинута в найкоротші терміни", - сказав журналістам Новіков. Установка може переробляти до 70 тонн рідких радіоактивних відходів на добу. Вона могла б використовуватися для переробки води, яка стала радіоактивною після охолодження аварійних реакторів японської АЕС, вважають в "Росатомі".
Надзвичайний стан на АЕС "Фукусіма-1" виник в результаті землетрусу магнітудою 9,0, що обрушився на Японію 11 березня - під час стихійного лиха сталося відключення системи охолодження реакторів. З шести енергоблоків АЕС на чотирьох був зафіксований сильний перегрів, там неодноразово спостерігалися пожежі і відбувалися вибухи.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас