Керівництво АЕС "Фукусіма-1" готується скинути в океан 11,5 тис. т радіоактивної води — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Керівництво АЕС "Фукусіма-1" готується скинути в океан 11,5 тис. т радіоактивної води

771
Компанія-оператор японської АЕС "Фукусіма-1" скине в Тихий океан близько 10 тис. т води, що зберігається в резервуарах, рівень радіації якої перевищує допустимі норми, і 1,5 тис. т зараженої води з п'ятого і шостого енергоблоків аварійної станції. Про це повідомив представник компанії-оператора Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) Юнічі Мацумото, передає РБК з посиланням на Associated Press.
Дане рішення покликане вивільнити сховище рідких радіоактивних відходів для закачування туди ще більш радіоактивної води, а також дати можливість фахівцям продовжити ліквідаційні роботи на згаданих двох реакторах.
Генеральний секретар японського кабінету міністрів Юкіо Едано підтвердив, що уряд дав згоду на цей "неминучий надзвичайний захід". Він також додав, що рівень радіації води мінімальний, і скидання ніяк не позначиться на безпеці морепродуктів у регіоні. За даними японських ЗМІ, вміст радіації у воді, яку TEPCO скине в море, перевищує допустимий рівень у 100 разів. Відзначимо, що це буде перший випадок навмисного скидання радіоактивної води в океан з боку TEPCO.
Сьогодні ж ситуацію на японській АЕС прокоментував генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Юкія Амано. "Криза на Фукусімі стала величезною проблемою для всього світового співтовариства, яка обернеться серйозними наслідками для світової атомної енергетики", - заявив Амано, підкресливши необхідність прийняття екстрених заходів, щоб уникнути погіршення ситуації. Він також закликав підвищити безпеку АЕС по всьому світу для значного зниження ризиків повторення подібних криз у майбутньому.
Засідання країн-учасниць Конвенції з ядерної безпеки, яке триватиме до 14 квітня під егідою МАГАТЕ, почалося з хвилини мовчання, під час якої делегати вшанували пам'ять жертв японської трагедії.
Найсильніший за відому історію Японії землетрус 11 березня 2011 року магнітудою 9,0 і цунамі зруйнували інфраструктуру північно-східних районів країни і вивели з ладу систему охолодження реакторів на АЕС "Фукусіма-1", що призвело до пожеж, кількох вибухів і витоку радіації на цьому підприємстві. Загальне число жертв землетрусу і цунамі вже перевищило 12 тис. осіб, понад 15 тис. вважаються зниклими безвісті.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас