1160
"Грінпіс": Продукти в Україні забруднені радіоактивними речовинами
— Аграрний ринок
В міжнародній природоохоронній організації "Грінпіс" стверджують, що продукти харчування в деяких регіонах України все ще забруднені радіоактивними речовинами після аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році.
Організація провела дослідження в трьох регіонах України за межами зони відчуження, вивчаючи зміст радіонукліда цезій-137 в продуктах харчування. Результати дослідження опубліковано напередодні міжнародної конференції в Україні 19 квітня з питань ситуації на Чорнобильській АЕС.
У багатьох випадках вміст речовини в продуктах перевищував допустиму для людей норму. Зокрема, молоко, гриби, ягоди, буряк, картопля і ще ряд продуктів харчування в деяких районах України все ще забруднені радіоактивними речовинами з Чорнобиля.
Як зазначає науковець "Грінпіс" Ірина Лабунська, цезій-137 становить довгострокову загрозу для здоров'я людини, особливо для тих, які щодня споживають їжу, яка містить цей радіонуклід.
У своєму звіті "Грінпіс" також розкритикував уряд України за відмову від регулярного моніторингу продуктів на вміст радіоактивних речовин з ЧАЕС 2 роки тому. "Було абсолютно передчасно припинити цю моніторингову програму, адже ми все ще повинні знати ситуацію, щоб допомагати людям впоратися з цими проблемами", - сказала Лабунська.
"Грінпіс" закликає до ретельної перевірки сільськогосподарських угідь на забруднення радіонуклідами.
26 квітня 2011 виповнюється 25 років з того часу, коли в Україні відбулася масштабна техногенна катастрофа сучасності - аварія на Чорнобильській АЕС. Станцію закрили 15 грудня 2000 року. Разом з тим саркофаг, зведений над четвертим енергоблоком, що вибухнув, поступово руйнується. Україна працює над спорудженням нового саркофага над об'єктом "Укриття"
За матеріалами: BBC
Поділитися новиною