У Росії знову почав дорожчати бензин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії знову почав дорожчати бензин

Енергетика
664
Після короткого перепочинку вартість нафтопродуктів знову почала зростати. В першу чергу сезонний фактор впливає на високооктановий бензин і літнє дизельне паливо, констатує інформаційно-аналітичний центр "Кортес". Тиск на ціни надає і той факт, що ряд великих НПЗ в квітні закривається на ремонт.
З урахуванням високої привабливості експорту це може призвести до того, що на внутрішньому ринку напередодні польових робіт може утворитися дефіцит нафтопродуктів, пише в понеділок РБК daily.
Ціни на Аі-92 і АІ-95 на спотовому ринку за тиждень з 28 березня по 1 квітня виросли на 2,4 і 0,7% відповідно, дизельне паливо підскочило більш ніж на 7%.
Минулого тижня почали дорожчати нафтопродукти на дрібнооптовому ринку: Аі-92 - на 24 рубля, до 27 588 рублів за тонну, а літнє дизпаливо - на 286 рублів, до 23 703. Роздрібні ціни, яким потрібен часовий лаг у три-чотири тижні, щоб піти за оптовими, поки залишаються стабільними.
Трейдери вважають, що ціни на автомобільне паливо зростають у зв'язку з його недостатньою пропозицією на вільному ринку. За даними "Кортеса", за січень-лютий на внутрішній ринок виробниками відвантажено 4,71 млн т автобензину і такий же обсяг палива було поставлено за аналогічний період попереднього року, хоча внутрішнє споживання за минулий рік зросло майже на 6%.
Ситуація навряд чи покращиться - на березень-квітень заплановано ремонтні роботи на ряді великих заводів (самарська група заводів "Роснафти", Омський НПЗ, що входить в "Газпром нафта", Рязанський і Ярославський НПЗ, контрольовані ТНК-BP).
Для згладжування сезонного коливання цін чиновники пропонували створити резерви нафтопродуктів. Спочатку на базі "Транснафтопродукт", а наприкінці лютого міністр енергетики Сергій Шматко повідомив, що за дорученням уряду вивчається питання використання Росрезерву для проведення інтервенцій на паливному ринку.
Джерело видання, знайоме з ситуацією, говорить, що юридично використовувати механізми Росрезерву складно - необхідно ухвалювати велику кількість документів, у тому числі пов'язаних з безпекою. "Росрезерв проти, хоча це був би ідеальний варіант", - говорить співрозмовник.
Ціни на АЗС почнуть рости ближче до середини-кінця квітня, вважає директор з розвитку і маркетингу "Кортеса" Павло Строков. Але нафтовиків стримують можливі санкції з боку Федеральної антимонопольної служби (ФАС).
Нагадаємо, що в лютому після різкої критики прем'єр-міністра Володимира Путіна, незадоволеного вартістю палива, нафтокомпанії поспішно почали знижувати ціни. А деякі явно перестаралися в своєму прагненні довести лояльність урядовому курсу.
Наприклад, регіональні управління ФАС по Воронезькій і Астраханської області зараз проводять розслідування у відношенні "Роснафти". Середній і дрібний бізнес звинувачує компанію в демпінгу - різниця в цінах на АЗС сягала 6 рублів за літр палива, а в результаті значного зниження цін на паливо в цих регіонах у лютому вони опинилися на межі банкрутства. Якщо "Роснефть" визнають винною, їй доведеться, як не парадоксально, на вимогу регулятора знову підняти ціни.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас