Зимова сплячка подовжує життя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зимова сплячка подовжує життя

510
Гризуни, що сплять взимку, на відміну від своїх побратимів, які не сплять, ростуть повільніше і живуть довше. Щоправда, і потомства приносять менше.
Як стверджують дослідники з Інституту екології дикої природи у Відні (Австрія), стограмовий щур, який не знає, що таке сплячка, може мати до 14 щурят у приплоді; його шанси вижити оцінюються щорічно десь в 17%; живе він трохи менше чотирьох років. Гризун такої ж величини, який періодично впадає в сплячку, приносить близько 8 нащадків щорічно, зате його шанси залишитися в живих підвищуються до 50%, а живе він більше п'яти з половиною років, повідомляє compulenta.ru.
За всіма правилами, дрібні тварини не такі довгожителі, як великі. В них і обмін речовин інтенсивніший, і старіють вони швидше, і потрапити кому-небудь на зуб можуть з більшою легкістю. Але у кожного правила є винятки, і в цьому випадку бути «не такими» пощастило тим, хто впадає в зимову сплячку.
Раніше вважалося, що ці тварини просто не схильні до шкідливого впливу низьких температур і їм немає потреби вишукувати рідкісний в сувору зимову пору корм. Але, за словами фахівця з зимової сплячки у гризунів Крістофера Турбілла, справа йде трохи інакше. Тварини уповільнюють на період зими обмін речовин, що в цілому сильно зменшує енерговитрати на виживання. Крім того, для сплячки вони вишукують найбільш безпечні місця, що знижує ймовірність їх загибелі від хижаків.
Натомість любителі поспати платять меншою плодовитістю і більш розтягнутим життєвим циклом. Об'єктом уваги дослідників була соня-полчок (Glis glis): вона проводить в сплячці майже півроку! Молодняк соні дозріває пізніше, ніж потомство гризунів такої ж маси, які не засинають на зиму. Зате «сплячі» мають більше шансів вижити в активний період життя, що може бути пов'язано все з тими ж особливостями метаболізму і використання організмом енергії.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас