WikiLeaks: Назарбаєв шукає собі гідного наступника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

WikiLeaks: Назарбаєв шукає собі гідного наступника

372
Згідно з секретними депешами американських дипломатів, влада Казахстану планувала не допустити опозиційні партії до дострокових парламентських виборів-2009, які так і не відбулись, оскільки боялися, що вони поставлять під сумнів всенародну популярність президентської правлячої партії "Нур Отан", якій сьогодні належать всі місця в нижній палаті парламенту.
Про це свідчать потрапили в розпорядження всесвітньо відомого порталу WikiLeaks секретні донесення.
Прес-служба президента не відповіла на письмове прохання ЗМІ прокоментувати документи, опубліковані WikiLeaks.
Опубліковані раніше WikiLeaks "каблограмми" вже поставили в незручне становище адміністрацію США, показавши, як та намагалася забезпечити довгострокову підтримку автократичним лідерам в країнах арабського світу від Марокко до Бахрейну в надії, що ті утримають політичну стабільність.
З посиланням на переговори з радником президента Казахстану і казахським послом в США автори депеш стверджують, що Назарбаєв хоче знайти наступника, невизначеність щодо якого непокоїть інвесторів, які вклали понад $ 120 мільярдів у 16,4-мільйонну країну, яка експортує нафту і метали.
На думку аналітиків, 70-річний Назарбаєв оголосив дострокові президентські вибори, щоб уникнути небажаного порівняння з авторитарними лідерами арабського світу. Захід жодного разу не визнав вибори в Казахстані чесними і вільними, опозиція закликала бойкотувати нинішнє голосування, а всі три суперники Назарбаєва пророкують йому збереження посади за підсумками недільного плебісциту.
Єдиною інтригою на майбутніх виборах залишається явка виборців: низька може змазати картину всенародної підтримки Назарбаєва, яку малює влада країни, повідомляє Reuters.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас