Чи посадять Черновецького за дерибан київської землі? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи посадять Черновецького за дерибан київської землі?

Казна та Політика
1563
Люди, які вкрали землю, сильніші, ніж "грізна" команда "регіоналів"... Черновецький настільки багатий, що не боїться жодної прокуратури... Головам адміністрацій вже дано доручення готуватися до виборів...
На засіданні Київради голова КМДА Олександр Попов знову заявив, що в період з 2007 року до липня 2010 року кияни втратили 3500 гектарів землі, оціночна вартість яких сягає 75 млрд. грн. А до бюджету надійшло лише 4 млрд. грн. Щодня, включаючи свята і вихідні, у киян відбирали 2,5 га землі. Кияни втратили 34% від загальної площі парків, скверів, лісів... Попов допускає, що незаконні дозволи на землевпорядну документацію при відведенні земель у столиці надавали секретар Київради Олесь Довгий або сам мер Леонід Черновецький.
Також з власності територіальної громади Києва вилучено понад 68,5 тисяч кв.м. нежитлової нерухомості, в якій розташовувалися міські та загальнодержавні установи.
"Ціна продажу нерухомості була зухвало низькою. Наприклад, житловий будинок на Майдані Незалежності був оцінений в 350 доларів за метр квадратний. Його площа 10 тисяч квадратних метрів. Ви розумієте, скільки поклав у гаманець той, хто цю аферу вигадав", - додав Попов.
Найбільшим покупцем комунальних активів під час управління Леоніда Черновецького стала компанія "Новий регіон", яку пов'язують з В'ячеславом Супруненко, зятем Черновецького, який зараз переховується в Італії.
Що стоїть за цими публічними "викриттями" Попова і чи будуть нарешті притягнуті до відповідальності не тільки дрібні виконавці, а й організатори всіх "пірамід" і земельних схем з Черновецьким на чолі, ми запитали в експертів.
Крім того, вчора на засіданні Київради провалилася спроба Попова усунути Довгого з посади секретаря ради. "За" проголосували лише 28 депутатів із 120.
Олександр Сергієнко, директор "Інститут міста":
Заяви Попова - це загроза Черновецькому, який досі керує більшістю в Київраді
Заяви Попова - це, з одного боку, гра на публіку: що ми такі розумні, ми підрахували, а вони стільки пограбували. А потім він розведе руками і скаже: я що міг - зробив, але суд не ухвалив.
З іншого боку - це і загроза на адресу Черновецького. Відомо, що він досі керує більшістю в Київраді, і ця більшість не хоче голосувати просто так, депутати намагаються за це отримати земельні ділянки або інші преференції. Люди, які були на погоджувальних радах у кабінеті Попова, розповідали, як це відбувається. Попов запитує: чому ви не голосуєте? А вони кажуть: а ви ж не вносите наші питання на голосування... Іде відвертий торг.
Принципово важливим є питання, чи докладе команда Попова, прокуратура Києва всіх зусиль, щоб повернути вкрадене майно у власність Києва. Ми знаємо, що можна подавати до суду і для "галочки"...
Останнє опитування, проведене КВУ, показало, що рейтинг ПР у Києві на рівні партії Яценюка і Тігіпка - близько 6%. Зрозуміло, що жодних шансів виграти ці вибори у них немає. Не тільки в Київраді, але і в боротьбі за посаду мера, як би Попов не намагався дистанціюватися від партії.
Єдиний шанс - посадити всіх організаторів злочинних операцій: Черновецького, Супруненка, Довгого, а не тільки "шісток" типу Качурової (Людмила Качурова - екс-начальник управління охорони здоров'я КМДА, ред.). Те, що вони не в Україні, - питання технічне. Як би вони по закордонах не ховалися, якщо Інтерпол оголосить їх у розшук, вони рано чи пізно попадуться, заарештують їхні закордонні рахунки і всю нерухомість і повернуть їх в Україну.
Інакше коли зміниться влада в країні, людей, які сьогодні в КМДА, можуть притягнути до відповідальності за бездіяльність і за прикриття злочинців.
Якщо хтось наважився купити або перекупити або перепродати вкрадене у Києва майно чи землю, він свідомо на це йшов, це були його ризики. Ніяких "добросовісних одержувачів" тут бути не може. Так само, як зараз зі скандальним будівництвом на Хмельницького, 7. Що б там не говорив віце-прем'єр Тихонов про суму, яку потрібно повернути хазяїну забудови, тому господареві потрібно показати дулю - фігурально і фінансову. Він знав, що йде на явно сумнівну угоду, де порушені всі будівельні норми.
Що стосується виборів. Я вже неодноразово називав дату - 2011 рік, це законний термін для проведення виборів в Києві, він буде відповідати чинній Конституції, а все інше - від лукавого.
Володимир Фесенко, політолог:
Кримінальні справи проти Черновецького будуть порушені напередодні виборів
Справа не тільки в політичних іграх. Прийшов новий керівник. Звичайно, у нього є і політичні завдання, і адміністративні. Але зараз Попов більше господарник, ніж політик. Думаю, його обурило те, що він побачив, - фактично розкрадено київське майно. І він є однією з рушійних сил цих розслідувань.
Не можна зачісувати під одну гребінку Черновецького і його "молоду команду". Серед чиновників середнього рівня з попередньої команди вже є заарештовані, порушені кримінальні справи. Зараз вже підійшли до Рубікону - потрібно відкривати справи і на високопоставлених посадових осіб колишньої київської влади.
Що стосується Черновецького... Подейкували, що він, як правило, сам не підписував документів. Тому тут є об'єктивна юридична проблема. З іншого боку, зараз прибирати Черновецького - означає йти на вибори. До виборів чинна київська влада не готова. Третя обставина - політтехнологічна. Багато моїх колег вважають, що кримінальні справи або проти самого Черновецького, або найбільш символічних фігур в його команді - Довгого, Баса, Кільчицькій, Супруненко - будуть порушувати чи перед початком виборчої кампанії, або під час виборчої кампанії, щоб максимально використовувати інформаційний і політичний ресурс цих справ, щоб це могло б спрацювати на Попова, якщо він буде балотуватися.
Як і з Кучмою, дуже важко буде знайти прямі факти або вагомі підстави для звинувачення Черновецького. Цю справу використовують в політичних цілях, а на суді з'ясують, що прямих фактів, за якими можна його звинуватити, - немає. І Черновецький відбудеться легким переляком.
Однією з "фішок" виборчої програми буде меседж: Тимошенко і Ющенко дружили з Черновецьким чи приховано з ним співпрацювали, а ми боремося з корупціонерами і злодіями в минулій київської влади, ми повертаємо київське майно.
Зараз "регіонали" не готові до виборів і мають не найкращий соціальний фон для виборів. Плюс є свої закономірності. Якщо вибори в Києві будуть проводитися окремо, - це буде подія загальнонаціонального значення. І опозиції буде легше сконцентруватися на боротьбі за Київ. А коли будуть проходити загальнонаціональні вибори - так чи інакше потрібно розпорошувати ресурси за результати, і важче сконцентруватися на одному об'єкті.
Віктор Небоженко, політолог:
Якщо відомо про крадіжку 70 мільярдів. то повинні бути численні публічні арешти
Це приклад безсилля команди Попова. Якщо в прокуратурі або якійсь комісії є висновки про крадіжку на 70 мільярдів гривень, то повинні бути численні публічні арешти. Замість цього нам сором'язливо кажуть: попередня команда накрала землі...
А вони не можуть заарештувати. Люди, які вкрали землю, сильніші, ніж "грізна" команда "регіоналів". Тому все, що вони можуть зробити - це тільки опублікувати такі дані, щоб гнів киян пішов на попередню команду. А ми можемо не гніватися, а просто запитати цю команду "професіоналів": чому не відібрані вкрадені у Києва гроші, чому не арештовані люди?
Черновецький настільки багатий, що не боїться жодної прокуратури. Я думаю, проти нього не будуть порушувати кримінальну справу. Тільки коли "регіонали" зроблять ставку на Попова і визначаться з часом проведення виборів, можливо, якісь далекі родичі з компанії Черновецького будуть арештовані, щоб якось задовольнити почуття соціальної справедливості.
Наталія Новак, заступник голови фракції Блоку Кличка в Київраді:
Постраждають лише "стрілочники"
Викликає здивування, що раніше Попов мовчав і начебто б нічого не бачив, говорив про якусь співпрацю і сповідував ідеологію кота Леопольда - давайте, хлопці, жити дружно, а тут начебто прозрів... Це не тільки і не стільки боротьба з корупцією, як суто рейтинговий момент. Попову навіть давали поради через Інтернет: щоб ріс його рейтинг, потрібно відмежуватися від Черновецького, який тягне його на дно. Ющенко, який підтримав Черновецького, повністю втратив довіру в киян, і тому столиця дала йому майже так само мало, як і Донецьк...
Вже писали про застосування земельних схем колишньою владою, коли земля береться, перепродується, знову перепродується, і її врешті-решт купує добросовісний набувач. Тому судові справи дуже важко зараз проводити. А ось чиновників, які ставили свої підписи на актах, на рішеннях Київради, на проектах рішень, давали висновки і знали, що це сквер, що це ліс, що це зелена зона, - потрібно притягати до відповідальності. І не тільки за те, що вони порушили законодавство, а за спричинення збитків територіальній громаді міста у великих розмірах. Але це не означає, що хтось буде сидіти або проти когось порушать кримінальні справи і всі ці землі будуть повернуті.
Звичайно, хтось постраждає. Але це будуть "стрілочники", а не ті, хто стояв на чолі всієї піраміди і всіх тих схем.
Наприклад, Артем Кадомський - начальник юридичного відділу, який, як писали, розробляв земельні схеми для столичних латифундистів Андрія Іванова і Василя Хмельницького. Він де зараз? Він пішов на підвищення, він заступник голови Держкомзему.
Зять Черновецького Супруненко - за кордоном. Хоча в нашій державі, якщо потрібно, то знайдуть зачіпку, щоб людину не випускати за кордон.
Дехто прогнозує, що вибори в Києві можуть бути навіть цієї осені. Хоча "регіонали" заявили, що це буде або весна або осінь 2012 року. Ми знаємо, що главам адміністрацій вже дано доручення готуватися до виборів, підшукувати кандидатів на мажоритарні округи від ПР, які можуть іти й профінансувати свої вибори.
Ганна Ященко
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас