Данилишина стривожило падіння родючості української землі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишина стривожило падіння родючості української землі

Аграрний ринок
428
Гостру тривогу викликає безперервне падіння родючості землі. Таку думку в статті для щотижневика "Дзеркало тижня. Україна" висловив академік НАН України екс-міністр економіки Богдан Данилишин.
На його думку, складна екосистема ґрунтового покриву найбільшою мірою руйнується через інтенсивний розвиток ерозії. "В Україні водній та вітровій ерозії піддалися понад 14,9 млн. га сільгоспугідь (35,2% їх загальної площі). Виникли серйозні проблеми з поповненням біоенергетичного потенціалу ґрунтів. Сумарні втрати гумусу через мінералізацію (окисної деструкції) і ерозії ґрунтів щорічно становлять 32-33 млн. тонн, що еквівалентно 320-330 млн. тонн органічних добрив, а еколого-економічні збитки через ерозію перевищують 9,1 млрд. грн.", - відзначив він.
При цьому, за словами екс-міністра, вивчення якісного стану земель показує, що темпи їх деградації підсилюються. " За останні 15 років площа кислих ґрунтів збільшилася на 2,4 млн. га, у тому числі ріллі - на 1,5; які були піддані водній ерозії - на 2,4, засолених - на 1,0; земель із солонцевими комплексами - на 3,9, заболочених і перезволожених - на 1,0; зарослих чагарниками та дрібноліссям - на 0,5 млн. га. Утримування гумусу в ґрунтах України знизилося в середньому на 20%", - додав він.
" Заходи щодо підвищення родючості земель носять епізодичний характер, тому в 90-х роках практично припинився приріст коштовних високопродуктивних сільськогосподарських угідь. Зниження родючості земель та їх меліоративна невпорядкованість, величезні масштаби й інтенсивність деградації ґрунтів обумовлюють щорічно недобір 10-12 млн. тонн сільськогосподарської продукції в перерахунку на зерно", - відзначив Данилишин.
"Збереження української землі й повинне стати для суспільства головною національною ідеєю XXI століття", - підкреслив він.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас