Стігліц: Реформа світового фінринку повинна проходити за рахунок скорочення впливу долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стігліц: Реформа світового фінринку повинна проходити за рахунок скорочення впливу долара

Казна та Політика
323
Реформа нинішньої світової фінансової системи повинна носити кардинальний характер і привести до скорочення впливу в ній долара. Як повідомляє ІТАР-ТАРС, про це заявив відомий американський економіст і лауреат Пам'ятної Нобелівської премії Джозеф Стігліц.
Домінування долара має для світового фінансового ринку низку структурних недоліків, головний з яких полягає в його залежності від розвитку подій в американській економіці, зазначає він. Стігліц пропонує розробити і реалізувати під егідою "двадцятки" програму з перетворення вже існуючої грошової одиниці - спеціальних прав запозичення (СПЗ) Міжнародного валютного фонду в справжню світову резервну валюту.
"Двадцятка" повинна переконати МВФ значно збільшити в найближчі три роки обсяги випуску СПЗ до 390 мільярдів доларів щорічно, - вважає Стігліц. - При цьому центробанки різних країн світу обміняють значну частину доларів, що знаходяться у них в резервах, євро та інших валют на СПЗ. Для підвищення ефективності нової валюти МВФ треба також видавати кредити в СПЗ".
У результаті, на думку Стігліца, виникне нова структура світового фінансового ринку, коли уряди будуть працювати в першу чергу з СПЗ, а приватний капітал - з доларами.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас