Європа повинна по-новому поглянути на "Південний потік" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа повинна по-новому поглянути на "Південний потік"

Енергетика
561
Райнер Зеле дуже задоволений партнерством з "Газпромом", обіцяє істотно розширити видобуток газу в Сибіру і запевняє журналістів, що трубопровід South Stream зовсім не є конкурентом Nabucco.
Wintershall - найбільша німецька нафтогазовидобувна компанія. Вона працює і в Західній Європі, і в Північній Африці, і в Південній Америці, проте її відмінною рисою є все ж таки активна співпрацю з Росією або, точніше кажучи, партнерство з "Газпромом". "Це унікальне партнерство, яке користується великим авторитетом в нашій галузі і має одну надзвичайно важливу якість: воно успішне", - заявив голова правління компанії Wintershall Райнер Зеле (Rainer Seele) на звітній прес-конференції за підсумками 2010 року.
"Наочний приклад забезпечення енергетичної безпеки"
Зустріч з журналістами відбулася в місті Касселі, де розташована штаб-квартира цієї стовідсоткової дочірньої фірми хімічного гіганта BASF. Російська, газпромівська тема посіла важливе місце у виступі Райнера Зеле. "Нам подобається співпрацювати з "Газпромом" в різних галузях: ми разом виробляємо газ, разом його транспортуємо, разом продаємо споживачам", - відзначив глава компанії Wintershall і наголосив: "Ось вам наочний приклад забезпечення енергетичної безпеки!".
Зеле оголосив на прес-конференції: "Ми суттєво розширимо наш видобуток газу і нашу виробничу базу в Західному Сибіру". Йдеться, з одного боку, про спільно з "Газпромом" освоєнні Південно-Російського родовища, з іншого боку, про розробку нових ділянок ачимівських відкладень Уренгойського родовища. Реалізація цих проектів потребуватиме багатомільярдних інвестицій, а тому компанія Wintershall з міркувань "розумної регіональної диверсифікації", як висловився Райнер Зеле, ніяких інших починань на російській території більше не планує.
Але це зовсім не означає, що вона не планує нових проектів з "Газпромом". Так, російському партнеру запропоновано взяти участь в освоєнні газових родовищ у Північному морі. Втім, поки ця ідея перебуває ще на стадії опрацювання. А ось будівництво першої нитки газопроводу "Північний потік" (Nord Stream) вже наближається до завершення. До того ж в кінці березня був підписаний Меморандум про взаєморозуміння, що передбачає участь компанії Wintershall в прокладанні "Південного потоку" (South Stream) як акціонера цього проекту.
"South Stream і Nord Stream зовсім не конкуренти!"
Ця найбільш свіжа і навіть сенсаційна новина викликала підвищений інтерес у журналістів, які взяли участь у прес-конференції. На запитання кореспондента Deutsche Welle, чим пояснити зміну курсу (адже ще зовсім недавно, восени минулого року, Wintershall заявляла, що не планує участі в "Південному потоці"), Райнер Зеле відповів так: "Восени минулого року ми чітко заявляли, що у нас на той момент були інші пріоритети. Ми говорили, що концентруємося на питаннях видобутку газу в Росії".
За його словами, саме тоді з "Газпромом" йшли переговори про розширення співпраці в Західному Сибіру, ​​в результаті яких були підписані домовленості про освоєння двох додаткових ділянок ачимівських відкладень Уренгойського родовища. "А після цього у нас з'явилися нові пріоритети", - зазначив Райнер Зеле.
А як керівництво німецької компанії стосується того, що в газопроводу "Південний потік" є яскраво виражена політична складова, адже Москва намагається з його допомогою торпедувати європейський трубопровідний проект Nabucco? На це друге питання Deutsche Welle голова Wintershall відповів, що його компанія дуже зацікавлена ​​в тому, щоб в країнах ЄС по-іншому поглянули на проект "Південного потоку". "В Європі повинні усвідомити, що цей трубопровід підвищить її енергетичну безпеку. А саме: він забезпечить країнам Південно-Східної Європи, які лише нещодавно вступили до Європейського Союзу, прямий доступ до російського газу. Це означає істотно більш високу надійність транзиту", - переконаний Райнер Зеле.
Він вважає, що проект "Південний потік" у жодному разі не слід розглядати у взаємозв'язку з проектом Nabucco, оскільки у двох цих трубопроводів абсолютно різні цільові установки: "Найперша мета "Південного потоку" - створення нових надійних потужностей для постачання газом Південно-Східної Європи. Головною метою проекту Nabucco, і в цьому полягає його особлива привабливість для європейців, є освоєння нового джерела газу". Іншими словами, підсумував Райнер Зеле, "Південний потік" буде транспортувати російський газ, а Nabucco відкриє перед європейцями можливість користуватися каспійським газом.
Німецький топ-менеджер запевнив журналістів, що ці два трубопроводи ніяк не конкурують один з одним, і послався на те, що аналогічну точку зору нещодавно висловив комісар ЄС з енергетики Гюнтер Еттінгер (Günter Oettinger).
"Чистий, доступний за ціною і прийнятий суспільством"
Але чи потрібно Європі стільки газу? Герхард Кеніг (Gerhard König), голова Wingas, спільного підприємства компаній Wintershall та "Газпром", що торгує газом в Західній Європі і який контролює 20 відсотків німецького ринку, переконаний: після катастрофи на японській атомній електростанції в Німеччині і в цілому в Європі починається нова епоха в енергетиці. Герхард Кеніг чекає на "ренесанс газу", оскільки газ є "чистим, доступним за ціною, надійним і, що дуже важливо в нинішніх умовах, беззастережно приймається суспільством енергоносієм".
Правда, зараз Європа стикається з надлишком газу, що відчула на собі і компанія Wintershall. Якщо її сумарний прибуток за підсумками 2010 року зросла до 712 в 2009 році до 923 мільйонів євро, то прибуток від торгівлі газом скоротився, причому більш ніж на 18 відсотків: з 508 до 416 мільйонів євро.
Андрій Гурков
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас