Держава реабілітується? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава реабілітується?

Валюта
1422
Вкладникам "Родоводу" можна було тільки поспівчувати: фактично державна фінансова установа навіть через півтора року після рекапіталізації за рахунок бюджетних коштів так і не змогла відновити повноцінну життєдіяльність. Восени минулого року ліміт на зняття готівки з платіжних карт "Родовід Банку" у банкоматах було обмежено знущальними 100 грн. на день, а на розрахунки в торгових точках - тисячею гривень.
У січні нинішнього року карткові рахунки кілька тижнів було повністю заблоковано. І хоча в лютому банк оголосив про розблокування рахунків і навіть про збільшення ліміту зняття готівки до 150 грн., банкнотний ресурс в одиничних центральних банкоматах, які працювали в великих містах, вичерпувався за 20-30 хвилин. Більшість же банкоматів банку або були без грошей, або взагалі не працювали.
Розпач постраждалих дійшов до такої межі, що вони перекрили шлях президентському кортежу, який курсує повз центральний київський офіс установи по вулиці Сагайдачного, 17.
15 березня Кабмін і НБУ одержали від глави держави доручення розпочати виплати вкладникам "Родовід Банку". Вже через два тижні відомства видали спільну постанову, яка запускає процедуру виплат.
Небачена для українських чиновників оперативність пояснюється просто. Шукати, як розв’язати проблему "родовідівських" вкладників, почали давно. Проте, зрозумівши необхідність іще одного вливання капіталу, оціненого минулої восени в 5,6 млрд. грн., українська влада наштовхнулася на жорсткий опір міжнародних фінансових донорів. І лише нещодавно, після тривалих і складних переговорів, міжнародні інститути все-таки пішли на поступки, про які докладно розповідало DT.UA.
Нагадаємо, що відповідальність за ситуацію в "Родовід Банку" держава взяла на себе вже понад два роки тому. А після рекапіталізації, що стартувала в червні 2009-го, вона стала і фактичним власником фінустанови. Інвестувавши в його капітал 2,8 млрд. грн. бюджетних коштів, Кабмін одержав контроль над 99,97% акцій установи. У жовтні того ж року було прийнято рішення про переведення вкладів Укрпромбанку в "Родовід Банк", у зв’язку з чим останній одержав ще 5,6 млрд. грн., а держчастка в його "статутнику" перевищила 99,99%.
Увесь цей час установа залишалася об’єктом постійної уваги ЗМІ. І не тільки тому, що вкладники "Родоводу" і Укрпромбанку стали однією з ключових цільових аудиторій передвиборної президентської кампанії. У травні минулого року було заарештовано Сергія Щербину, призначеного тимчасовим адміністратором (тобто державним керуючим) банку після його націоналізації. СБУ пред’явила йому обвинувачення в нецільовій розтраті коштів на 340 млн. грн., і нині пана Щербину все ще утримують під вартою.
Та якщо на сьогодні 340 млн., може, й не надто вражають уяву, то 8 млрд. грн., про виведення яких із "Родовід Банку" з допомогою укладання фіктивних договорів восени минулого року заявив голова КРУ Петро Андрєєв, мали б приголомшити навіть найбільш переконаних циніків.
Приблизно на таку ж суму - 8,48 млрд. грн. - "Родовід" зафіксував збитки за останні два роки. Здебільшого у результаті формування резервів під проблемні кредити, яких у портфелі банку нині понад 70%.
Утім, дуже ймовірно, і це далеко не межа, адже чиновники чомусь відмовилися від початкового наміру переводити до іншого держбанку разом із вкладами "фізиків" і робочі активи установи. Очевидно, підшукати в його портфелі щось, що відповідає стовідсотковим критеріям якості, дуже проблематично. Інакше навіщо державі треба було б витрачати з бюджету на нове збільшення капіталу "Родоводу" суму, майже повністю адекватну нинішнім зобов’язанням банку перед фізособами (3,96 млрд. грн. на 1 січня ц.р.)?
Саме таку суму зафіксовано в затвердженій у середу 30 березня спільній постанові Кабміну і Нацбанку. Відповідно до документа, збільшення статутного капіталу "Родоводу" на 3,95 млрд. грн. (до 12,36 млрд. грн.) здійснюватиметься за рахунок випуску семирічних ОВДП із дохідністю 9,5% річних. Після їх одержання від Мінфіну та укладання договору про відчуження депозитів фізосіб ОВДП разом із реєстром вкладників буде передано агенту по здійсненню виплат. Цю місію візьме на себе Ощадбанк, на який у результаті припав остаточний вибір (як альтернатива розглядався Укрексімбанк).
Ощадбанк також одержить від держави додаткове вливання в статутний фонд (на 604 млн. грн.), а виплату вкладів має розпочати не пізніше 30 квітня ц.р.
Як повідомив під час спеціально скликаної прес-конференції голова правління Ощадбанку Сергій Подрєзов, у цій операції буде задіяно 450 відділень держбанку. Першими почнуть виплачувати вклади, термін дії яких уже закінчився (близько 22% із майже 500 тис. рахунків - на загальну суму близько 900 млн. грн.).
З урахуванням уже наявного в Ощадбанку досвіду здійснення масових виплат (у рамках акції "Юліна тисяча") вибір агента, дружно погоджуються експерти, оптимальний.
А що ж "Родовід"? Його ліквідовано не буде, він продовжить працювати у вигляді банку «поганих» активів для держбанків. За словами міністра фінансів Ф.Ярошенка, після переведення вкладників до Ощадбанку НБУ накладе обмеження на діяльність "Родовід Банку", причому його робота регламентуватиметься спеціальною п’ятирічною програмою, яку чиновники обіцяють розробити.
Чи зуміє держава хоча би щось повернути з витраченого за рахунок платників податків, залежатиме від змісту цього документа та його реалізації.
Юрій Сколотяний
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас