Гумор допомагає загладжувати конфлікти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гумор допомагає загладжувати конфлікти

273
Сміх і гумор не тільки покращують настрій і продовжують життя, але і допомагають вирішити навіть самий складний міжособистісний конфлікт.
Так вважають медики та експерти в області психології, опитані напередодні Дня сміху, який традиційно відзначається 1 квітня, передає РИА Новости.
За словами завідуючої кафедрою теоретичних основ соціальної психології, кандидата наук, професора Московського міського психолого-педагогічного університету Ольги Крушельницької, здатність жартувати є фундаментальною рисою людської психіки.
"Гумор, так само, як і сарказм, і сміх є засобом реалізації людської агресії, засобом розрядки", - сказала вона.
"Буває, у людини трапляється відразу кілька неприємностей. Людина починає кричати, шукати винних. Іноді їй вдається піднятися над своїм станом і посміятися над ситуацією. Гумор діє як захисна реакція на стрес. Він допомагає не зруйнуватися людині, запобігти деяким психічним розладам", - сказала Крушельницька.
У міжособистісних і навіть в міжгрупових конфліктах гумор є первинним засобом, щоб загладити конфлікти, вважає Крушельницька. Зазвичай людина жартує з тими людьми, з якими в неї склалися неформальні відносини. Якщо ж у людей різний соціальний статус, наприклад, начальник і підлеглий, професор і студент, після жарту, яка зазвичай виходить від старшого "за званням", відносини стають більш рівними, переходять у сферу неформального спілкування.
"Гумор - це серйозна зброя, що може дезавуювати ворога, і навіть знищити його", - уклала професор.
При цьому психолог підкреслила, що до першоквітневих жартів потрібно ставитися спокійно. "Якщо ваші колеги першого квітня передали вам доручення зателефонувати начальнику, ви подзвонили, а виявилося, що він не просив, не ображайтеся на цей жарт. Краще посмійтеся над собою разом з ними. По-перше, вони пожартували доречно, адже сьогодні 1 квітня, а по-друге, пам'ятайте, що відсутність у людини почуття гумору вважається негативною характеристикою", - зауважила Крушельницька
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас