Податкові пільги з 1 квітня будуть доступні дуже вузькому колу підприємців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкові пільги з 1 квітня будуть доступні дуже вузькому колу підприємців

Казна та Політика
2813
Вузькість критеріїв щодо застосування податкових пільг і канікул для малого і середнього бізнесу, передбачених Податковим кодексом з 1 квітня 2011 року, ставить під сумнів можливість їх застосування більшістю підприємців, вважає адвокат адвокатського об'єднання "Волков і Партнери" Тарас Розпутенко.
Так він прокоментував агентству "Інтерфакс-Україна" набрання чинності з 1 квітня окремих норм Податкового кодексу, що передбачають, зокрема, зниження ставки податку на прибуток з 25% до 23%, введення податкових пільг для окремих галузей промисловості і податкових канікул для підприємств, річний оборот яких не перевищує 3 млн грн, а також в цілому розділ ІІІ документа, що регулював би оподаткування прибутку підприємств.
"Дуже вузькі критерії щодо застосування пільг в оподаткуванні прибутку підприємств, під які не підпадає більшість підприємців середнього та малого бізнесу, не дозволяють назвати норми, передбачені Податковим кодексом, "податковими пільгами" або "канікулами", а також ставить під сумнів декларації влади щодо введення податкових послаблень для малого і середнього бізнесу", - сказав експерт.
На думку Розпутенка, для чіткого і простого розуміння підприємцями, в якій галузі і хто може застосовувати пільги, передбачені Податковим кодексом, варто було б прямо прописати такі умови і види, а не йти методом виключень.
"Крім усього іншого, створюється враження, що законодавець розробляє закони сам для себе (судячи зі структури і складності написання норм), а не для своїх громадян", - підкреслив Розпутенко.
Так, за його словами, наприклад, якщо взяти податкові канікули, передбачені для підприємств з річним доходом до 3 млн грн, то на практиці їх зможуть застосувати тільки окремо взяті компанії.
Як пояснив юрист, Податковий кодекс встановлює з 1 квітня 2011 року по 1 січня 2016 ставку податку на прибуток 0% для платників, розмір доходів яких не перевищує 3 млн грн на рік, і розмір нарахованої заробітної плати в кожному місяці для працевлаштованого співробітника не менше двох мінімальних зарплат. При цьому підприємство має відповідати одному з таких критеріїв: 1) створено після 1 квітня 2011 року; або 2) кількість співробітників не перевищує 20 осіб і щорічний дохід не перевищує 3 млн грн протягом останніх тих років, або 3) підприємство було зареєстровано платником єдиного податку до набрання чинності положень Податкового кодексу, виручка за останній рік становила не більше 1 млн грн і середня чисельність співробітників складала до 50 осіб.
"Цікаво, скільки підприємств в Україні відповідає таким критеріям?", - цікавиться Розпутенко.
У той же час він відзначає: окрім всіх критеріїв та обмежень, повинні бути дотримані додаткові умови, а саме: звільнення оподаткування не застосовується, якщо підприємство, в тому числі, здійснює діяльність у сфері розваг; виробляє, продає оптом, експортує, імпортує підакцизні товари або пально-мастильні матеріали; здійснює фінансову діяльність; діяльність у сферах права, бухгалтерського обліку, інжинірингу, надання послуг.
Крім викладеного, з 1 квітня 2011 ст. 154 Податкового кодексу передбачається звільнення від оподаткування прибутку: підприємств, які засновані громадськими організаціями інвалідів; отриманого від продажу в Україні продуктів дитячого харчування власного виробництва (при цьому такий прибуток має бути спрямований на збільшення обсягів виробництва та зменшення цін), перелік продуктів дитячого харчування встановлюється Кабінетом міністрів; Чорнобильської АЕС; державних підприємств "Міжнародний дитячий центр "Артек" і "Український дитячий центр "Молода гвардія"; підприємств енергетичної галузі.
Крім того, відповідно до Податкового кодексу, до 1 січня 2020 року звільняється від оподаткування прибуток підприємства з виробництва біопалива та обладнання, що працює на біопаливі. Терміном на 10 років, починаючи з 1 січня 2011 року, від сплати цього податку звільняються готелі категорії вище трьох зірок, підприємства легкої промисловості, судно-, літако- та машинобудування для АПК, з виробництва електроенергії з поновлюваних джерел, поліграфічна та видавнича діяльність - до 1 січня 2015. До 1 січня 2016 року не включаються до доходів суми коштів або вартість майна, отримані виробниками фільмів та/або виробниками мультиплікаційних фільмів і спрямовані на виробництво національних фільмів.
У той же час уряд постановою "Про затвердження порядку використання коштів, вивільнених від оподаткування у зв'язку з наданням відповідно до пунктів 15, 17-19 підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення "Податкового кодексу України пільг з податку на прибуток підприємств" №299 від 28 лютого поточного року зобов'язав підприємства, що мають право на пільги з податку на прибуток, кошти, що вивільнилися від застосування пільг, направляти виключно на розвиток виробництва чи на повернення залучених для цього кредитів.
Крім того, згідно з документом, у разі невикористання платником податків залишків зазначених вивільнених коштів станом на 1 квітня року, наступного за періодом введення зазначеної пільги, його податкові зобов'язання за вказаним податком за перший квартал такого року підлягають збільшенню на суму такого залишку.
Вивільнені кошти з метою ведення обліку та оподаткування відображаються в бухгалтерському обліку в установленому порядку на окремому субрахунку рахунку "Цільове фінансування і цільові надходження".
Платник податків за результатами кожного звітного (податкового) періоду складає звіт про використання вивільнених коштів за формою, затвердженою Державною податковою службою України (ДПСУ), а також подає зазначений звіт в ДПСУ разом з декларацією з податку на прибуток підприємств.
Зазначена постанова уряду набирає чинності з моменту його опублікування і діє до 1 квітня 2021 року.
Відповідно до Податкового кодексу, також з 1 квітня 2011 року забороняється юрособам відносити закупівлі товарів і послуг у "спрощенців"-фізосіб на валові витрати при визначенні об'єкта обкладення податком на прибуток, тобто фактично обкладати їх за ставкою податку на прибуток.
Податковий кодекс набрав чинності з 1 січня 2011 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас