Нафта стала лідером зростання за підсумками I кварталу, євро спростував побоювання скептиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта стала лідером зростання за підсумками I кварталу, євро спростував побоювання скептиків

Валюта
540
Сировинні товари завершили зростанням третій квартал поспіль слідом за максимальним підйомом вартості нафти за останні два роки на тлі політичних заворушень на Близькому Сході і в Північній Африці.
Індекс GSCI Total Return, що враховує коливання цін на 24 сировинних товару, виріс в січні-березні 2011 року на 12%. Три з чотирьох перших рядків посідають нафта і нафтопродукти.
"Дві основні теми минулого кварталу: хвилювання на Близькому Сході і в Північній Африці і землетрус у Японії. Ці два фактори будуть мати серйозні наслідки для ринків в наступні квартали і роки. Ми втратили значну частку нафтових поставок, і потенціал проблем в Лівії поки не вичерпаний", - заявив керівник відділу сировинних досліджень Bank of America Merrill Lynch Франсиско Бланш в інтерв'ю агентству Bloomberg.
Спочатку зростання цін на продукти харчування призвело до заворушень у Тунісі та Єгипті, потім хвилювання перекинулися на інші країни арабського світу, а в Лівії вилилися у повномасштабну громадянську війну, яка стала приводом для військової операції НАТО. Напруженість зберігається практично в усьому регіоні, де видобувається близько 35% світової нафти.
У середині березня стався найпотужніший землетрус в історії Японії, за яким розпочалася найстрашніша ядерна криза з часів Чорнобиля.
За оцінками опитаних агентством Bloomberg аналітиків, держоблігації будуть дешевшати до кінця року, тоді коли ринки акцій і ціни на нафту продовжать підйом.
Найкраще зростання за квартал показали бавовна, газойль і нафту Brent
Якщо сумарні результати нафти і нафтопродуктів в січні-березні були найкращими серед всіх сегментів сировинного ринку, то серед окремих контрактів безперечним лідером стала бавовна.
Цей товар, питома вага якого в індексі GSCI Total Return складає всього 1,1%, за три місяці підскочив в ціні на 39%. Попит на експортну бавовну з США росте на тлі погіршення врожаїв у Китаї та Індії. Однак аналітики прогнозують падіння цін на бавовну на 50%, до $1 за фунт (0,45 кг) до 31 грудня.
"Амплітуда підвищення цін на бавовну стала великим сюрпризом. Минулий квартал був досить неоднозначним для сировинних ринків", - зазначив керівник відділу досліджень сировинних ринків Commerzbank AG Ойген Вайнберг.
Нафта марки Brent подорожчала в березні на 5%, довівши підвищення за три місяці до 24% і завершивши торги 31 березня на позначці $117,36 за барель. До кінця року очікується зниження вартості Brent до $100 за барель.
Ціни на газойль підскочили на 28%, на бензин - приблизно на 24%.
Срібло подорожчало за квартал на 20%, до максимуму з 1980 року, проте золото додало всього 0,8%, до $ 1432,30 за трійську унцію. В ході торгів 24 березня був встановлений новий історичний рекорд цін на золото - $1447,82 за унцію.
Ціни на цукор, пшеницю і рис в січні-березні знизилися, проте свинина і молоко подорожчали в очікуванні на посилення попиту в Японії на тлі радіоактивного забруднення.
Долар подешевшав в I кварталі, євро здивував всіх зростанням
Долар США більшу частину першого квартал провів в оборонній позиції, незважаючи на дію чинників, які раніше підтримували зростання американської нацвалюти, пише The Wall Street Journal.
Інвестори приділяли долару істотно менше уваги як резервній валюті і думали в основному про перспективи тривалого збереження вкрай низьких відсоткових ставок у США.
Доларовий індекс ICE, що відслідковує динаміку долара по відношенню до валют 6 основних торговельних партнерів США (євро, японська ієна, британський фунт стерлінгів, канадський долар, швейцарський франк, шведська крона), упав у січні-березні на 3,8%.
У парі з євро долар подешевшав на 5,7%. Незважаючи на посилення побоювання щодо боргових проблем єврозони, курс єдиної європейської валюти підтримували очікування на підвищення відсоткової ставки Європейського центрального банку (ЄЦБ) в квітні.
У майбутні місяць домінуючим чинником на валютних ринках залишиться кредитно-грошова політика центробанків, вважають трейдери. Перш за все, йдеться про можливий підйомі вартості кредитування в єврозоні, а також про $600-мільярдну програму стимулювання американської економіки, яка повинна завершитися в червні.
Будь-які сигнали про продовження другого етапу так званої програми "кількісного стимулювання" (QE2) у США призведуть до ослаблення долара. Більшість інвесторів не очікує на підвищення базової відсоткової ставки Федеральним резервом раніше 2012 року.
У першому кварталі долар подешевшав до більшості світових валют, у тому числі на 2,8% до фунта стерлінгів, на 1,2% до австралійського долара, на 1,6% до бразильського реала. Між тим рубль, що показав у січні-березні найкращу динаміку серед валют G20, подорожчав до долара на 7%, до євро - на 1%.
Одним з небагатьох винятків став курс долара до ієни, що виріс за квартал на 2,4%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас