В Японії радіація з АЕС "Фукусіма-1" потрапила в ґрунтові води — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Японії радіація з АЕС "Фукусіма-1" потрапила в ґрунтові води

Енергетика
997
Радіація з аварійної японської АЕС "Фукусіма-1" просочилася в ґрунтові води, повідомляє сьогодні агентство dpa з посиланням на компанію-оператора TEPCO. Масштаби зараження уточнюються.
Спершу TEPCO повідомила, що рівень радіації в ґрунтових водах під "Фукусімою-1" в 10 тис. разів перевищує максимально допустимий. Та згодом з'ясувалося, що компанія знову зробила неправильний замір. Уряд в Токіо у зв'язку з цим висловив "глибоке співчуття", передає Deutsche Welle.
Радіація з "Фукусіми" продовжує поширюватися за все більшій території. Міністерство охорони здоров'я Японії повідомило, що радіоактивні речовини, вміст яких перевищує допустимий рівень, вперше виявлені в яловичині. Вміст радіоактивного цезію в обсязі 510 беккерелів при допустимій межі в 500 беккерелів виявлено в м'ясі, взятому на аналіз у селі, розташованому в 70 кілометрах від постраждалої АЕС.
У селі Іітате в 40 кілометрах від "Фукусіми" зараження ґрунту йодом-131 становить 25 мегабеккерелів, що у два з половиною рази перевищує допустиму межу. На думку експертів МАГАТЕ, це є приводом для евакуації жителів, однак уряд Японії поки, як і раніше, не готовий розширювати зону відчуження навколо постраждалої АЕС. Поки що евакуації підлягали лише люди, які мешкають у радіусі 20 кілометрів від АЕС, в радіусі до 30 кілометрів жителям рекомендовано не залишати своїх будинків.
Прем'єр-міністр Японії Наото Кан у суботу, 2 квітня, вперше відвідає регіон, що постраждав три тижні тому від землетрусу, цунамі і аварії на АЕС. За повідомленням інформаційного агентства Kyodo, прем'єр побуває в зруйнованому землетрусом місті Рікузентаката та префектурі Фукусіма, проте на саму постраждалу атомну електростанцію він не поїде.
На допомогу рятувальникам, які поки що безуспішно намагаються взяти під контроль ситуацію на "Фукусімі-1", США надішлють два найпотужніші насоси німецького виробництва. Насоси німецької фірми Putzmeister, які зазвичай використовують у США для закачування цементу, будуть використовуватися для охолодження водою перегрітих атомних реакторів.
Представник Puztmeister America в штаті Вісконсін Келлі Блікл повідомила, що згодом насоси вагою 86 тонн кожен можуть бути знову переобладнані для укладення постраждалих реакторів у бетонні саркофаги. Цей метод вже застосовувався після атомної катастрофи в Чорнобилі в 1986 р.
Тим часом тисячі японських і американських солдатів 1 квітня почали великомасштабну операцію з пошуку жертв цунамі на північному узбережжі Японії. За повідомленням газети Yoniuri Shimbun, в операції задіяно 17 тисяч військовослужбовців обох країн, а також 120 літаків і 65 суден.
Нагадаємо, в результаті землетрусу і цунамі 11 березня загинули не менше 11 532 осіб, ще 16 441, як і раніше, числяться зниклими безвісті.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас