"Нафтогаз" іде на IPO, але опинитися може в "Газпромі" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" іде на IPO, але опинитися може в "Газпромі"

Енергетика
680
Замість глибокого структурного реформування НАК "Нафтогаз України" почали готувати до первинного публічного розміщення акцій. Якщо компанія прийде на міжнародну фондову біржу в своєму нинішньому вигляді, чекати її там буде хіба що "Газпром".
Коли і в яких обсягах можна очікувати появи акцій НАК "Нафтогаз України" на одній з фондових бірж світу, а головне, що це дасть українській нафтогазовій галузі? Після заяви Віктора Януковича про можливий продаж частини акцій українського газового гіганта вже досить багато сказано на цю тему. Загалом більшість експертів скептично поставилися до ініціативи Президента. Навіть з суто технічної і законодавчої точок зору перспективи первинного публічного розміщення акцій НАКу виглядають непереконливо.
З іншого боку, вихід на IPO передбачає копітку і тривалу підготовчу роботу, для цього процесу є навіть спеціальний термін due diligence (DDG), який можна перекласти з англійської як "належна сумлінність". DDG передбачає формування максимально об'єктивного уявлення про об'єкт інвестування, оцінку інвестиційних ризиків, незалежну оцінку вартості об'єкта. Одним словом, компанія розкриває перед потенційними інвесторами всі свої переваги і недоліки.
Таким чином, в ідеалі підготовка до IPO дає "Нафтогазу" шанс розібратися в своїх проблемах з допомогою незалежного аудиту та намітити шляхи оздоровлення, що для компанії, яка постійно відчуває фінансові проблеми, вже немало. Але все це буде справедливо по відношенню до "Нафтогазу" тільки в тому випадку, якщо у виході НАКу на IPO справді зацікавлені ті люди, які сьогодні прямо або опосередковано "рулять" нафтогазовим сектором України. А тут виникають сумніви...
Чи далеко до IPO?
29 березня НАК "Нафтогаз України" оголосив тендер з відбору компанії для проведення аудиту запасів вуглеводнів на своїх родовищах. Про це йдеться в повідомленні компанії, опублікованому на офіційному веб-порталі "Державні закупівлі". Згідно з повідомленням, аудит буде профінансований за власні та бюджетні кошти. Термін надання послуги - до 2012 року. Ясно, що оцінка запасів нафти і газу буде проводитися "Нафтогазом" у рамках підготовки до IPO, а термін надання даної послуги можна було б умовно прийняти і за термін закінчення підготовки до виходу на фондовий ринок.
Нагадаємо також, що міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко заявив про те, що Міненерго розраховує залучити 5-6 млрд. дол. від розміщення міноритарного пакету акцій НАК "Нафтогаз України" на західних фондових біржах.
Як відомо, 21 березня п.р. Президент України Віктор Янукович заявив, що вважає можливим продаж частини акцій НАК "Нафтогаз України" на міжнародних біржах. За словами глави держави, на базі "Нафтогазу" необхідно створити прозору та ефективну вертикально інтегровану компанію. "Якщо для цього необхідно поступитися частиною компанії, продати на міжнародних біржах певну частину акцій - на це треба йти", - заявив Янукович.
Що ж стосується того, який пакет акцій "Нафтогазу" може бути розміщений на фондовій біржі, то ще в кінці лютого цього року Дмитро Фірташ в своєму інтерв'ю французькому виданню La Politique Internationale говорив про можливий продаж 20-25% акцій компанії. Думка Д.Фірташа важлива не лише тому, що він є однією з найбільш впливових фігур у нашій газовій галузі, а й тому, що саме він заявляв про лобіювання ідеї IPO "Нафтогазу". "...Я переконую в цьому і уряд, і Президента, - що НАК "Нафтогаз" треба виводити на фондовий ринок. Тільки так ми будемо знати, скільки він коштує", - відзначав Д.Фірташ в інтерв'ю La Politique Internationale.
Після заяви Президента можна говорити про те, що Фірташ домігся значних успіхів у цьому питанні.
Одним з ключових питань у зв'язку з IPO "Нафтогазу" залишаються терміни його проведення. Якщо оцінку своїх вуглеводневих родовищ НАК хоча б теоретично може встигнути завершити до кінця поточного року, то саме розміщення в 2012 році залишається під великим питанням. Багато експертів сходяться на думці про те, що раніше ніж через 2 роки, тобто у 2014-му, очікувати появи "Нафтогазу" на біржах не доводиться.
Так, старший аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Денис Саква вважає, що для того, щоб провести публічне розміщення акцій "Нафтогазу" на Лондонській біржі, необхідно перевести його активи на закордонну компанію, що досить проблематично, оскільки інвестори можуть порушити питання щодо погашення євробондів НАКу. Як відомо, восени минулого року у "Нафтогаз" мав серйозні проблеми з виплатою 500 млн. дол. боргу за своїми облігаціями.
Саква також відзначив, що якщо оцінювати 20-відсотковий пакет для продажу на біржі в 5-6 млрд. дол., то виходить, що капіталізація "Нафтогазу" буде становити приблизно 25 млрд. дол., що, на його думку, є "досить сумнівною оцінкою в зв'язку з проблемами даного підприємства".
Недопереоцінений
Існує думка, що, використовуючи так званий метод мультиплікатора для оцінки прогнозованої в майбутньому капіталізації тієї чи іншої компанії, можна як "переоцінити" її, так і "недооцінити". Тут, як то кажуть, справа смаку, при цьому аргументи будуть цілком переконливими. Можна, наприклад, зробити акцент на тому, що "Нафтогаз" контролює значні обсяги родовищ газу (той же сланцевий або шахтний метан у нас рахують десятками мільярдів, а то й трильйонами кубометрів). У такому випадку прогнозована капіталізація компанії, за рахунок розробки цих родовищ, років так через 10 опиниться на висоті. Але можна зосередитися і на розбалансованому внутрішньоукраїнському ринку газу, тоді перспективи "Нафтогазу" будуть виглядати досить сумно.
Незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут однією з основних проблем "Нафтогазу" вважає відсутність чіткого фінансового плану. "З огляду на необхідність дотацій з держбюджету на різницю між закупівельною ціною російського газу та вартістю його реалізації населенню говорити про збалансований фінансовий план не доводиться. Збереження цієї проблеми неодноразово відзначав МВФ, але питання приведення ціни газу для населення до економічно обґрунтованого рівня остаточно досі не вирішене. Хоча навіть якщо це і станеться, ніхто не гарантує збирання грошей за газ, що продається населенню", - зазначив експерт.
Нарбут також підкреслив, що "зараз не модно купувати акції компаній, в яких так багато всього намішано, як в "Нафтогазі". Перспективи на IPO є у таких окремо взятих структурних підрозділів "Нафтогазу", як "Чорноморнафтогаз", "Укргазвидобування", "Укрнафта" або "Укртрансгаз", тобто у тих компаній, які мають на балансі конкретні активи. Тоді як непрозорий бюджет НАКу, згадати хоча б темпи затвердження річної фінансової звітності або складні взаємини з закордонними інвесторами, позбавляють "Нафтогаз" як єдине ціле шансів на успішне розміщення акцій", - переконаний експерт
Він вважає, що перш ніж виходити на ІРО, компанія має зазнати серйозних структурних змін, сам український ринок природного газу також повинен змінитися, для того щоб його ринкові механізми відповідали вимогам європейського законодавства. "Україна ж не просто так приєднувалася до Європейського енергетичного співтовариства. Все це займе чимало часу, і я слабо уявляю, як можна пропонувати ІРО компанії протягом найближчих років", - сказав Нарбут.
Під прикриттям IPO
Неможливо собі уявити, що про міркування інвестаналітиків і експертів не знає ніхто з людей, які мають безпосередній стосунок до прийняття рішень щодо "Нафтогазу" та нафтогазової галузі України в цілому. Але в такому випадку їм варто було б пояснити Президенту всі перипетії, які очікують "Нафтогаз" на шляху до фондового ринку.
Як вважає Нарбут, заява про вихід "Нафтогазу" на IPO схожа на декларацію високої мети, якою прикривається небажання вирішувати поточні проблеми компанії вже сьогодні. "Постановка глобальної стратегічної задачі дозволить ще на кілька років відвернути увагу від того, що відбувається за ширмою "Нафтогазу". А робиться все те ж, що робилося і раніше. Нещодавно відбулася досить сумнівна угода з придбання мережі автозаправних станцій "Укргазвидобуванням", абсолютно не мотивована з точки зору окупності, на відміну від інвестицій в пряму діяльність цієї компанії", - зазначив Нарбут і додав: "Розмови про IPO - це імітація діяльності, яка дасть можливість тим, хто сьогодні контролює "Нафтогаз", зберегти управлінську методологію, що дозволяє їм успішно брати участь в освоєнні коштів, вписаних у вигляді капітальних інвестицій компанії".
Разом з тим, за словами експерта, виникає питання про те, як створити у Президента, який в даному випадку є основним спостерігачем за процесом підготовки до IPO, видимість того, що "Нафтогаз" дійсно цим зайнятий. "Можливо, будуть вписані кілька нових клітинок у структуру "Нафтогазу" у вигляді якихось сервісних компаній. Можна говорити про створення вертикально інтегрованої компанії на основі НАК "Нафтогаз", але реально в компанії як і раніше немає стратегії структурних реформ", - переконаний Нарбут.
Він не виключив, що ті, хто сьогодні переконав Президента передчасно заговорити про IPO, діють і в інтересах "Газпрому". "Для російського газового монополіста підрив фінансового стану НАКу, з наступним отриманням контролю над найбільш перспективними активами компанії, завжди був стратегічною метою. Не можна виключати, що IPO може бути використано для того, щоб оволодіти найцікавішими активами "Нафтогазу" за ті невеликі гроші, яких вони будуть коштувати через декілька років, якщо зміни у структурі НАКу так і залишаться суто косметичними", - сказав експерт.
Підсумовуючи, Нарбут порадив тримати в полі зору всі реформи, які будуть відбуватися в "Нафтогазі" в рамках його підготовки до IPO. Він переконаний, що таким чином неважко буде знайти докази того, що рух до задекларованої мети підміняється симуляцією цього процесу.
Дуже б не хотілося вірити в такий песимістичний прогноз, однак всі заяви українського Уряду (нинішнього, попереднього чи перепопереднього) про реформи і оздоровлення "Нафтогазу", про наше прагнення створювати міжнародні газові концерни відповідно до європейських стандартів, виявлялися пшиком.
Антон Лосєв
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас