За час кризи жоден банк у Чехії не збанкрутував — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За час кризи жоден банк у Чехії не збанкрутував

475
Досвід банківського сектора Чехії може виявитися корисним для України, оскільки банківська система Чехії дуже успішно пережила світову фінансову кризу.
Таку думку висловив глава Асоціації українських банків Олександр Сугоняко під час ділової зустрічі з виконавчим директором Чеської банківської асоціації (ЧБА) Джозефом Таубером, повідомила прес-служба АУБ.
Як повідомили керівники ЧБА, жоден банк у Чехії під час кризи не лише не збанкрутував, але навіть не став збитковим.
"Іноземні банки, яким належать 95% капіталу банківської системи країни, в Чехії відіграють за місцевими правилами: видають кредити лише в національній валюті - чеській кроні, фінансують реальний сектор економіки, зокрема надають позики малому і середньому бізнесу, мають низькі відсоткові ставки за кредитами і маржу в середньому менше 3%. І тим самим гармонійно вписані в національну економічну політику. Також в Чехії не було ні кредитного буму до кризи (зокрема споживчого й іпотечного), ні падіння під час її", - відзначили в ЧБА.
За дотриманням помірної і раціональної поведінки з боку банків, незалежно від походження їхнього капіталу, в Чехії суворо стежить регулятор банківського ринку - Народний банк Чехії.
За словами Президента АУБ, досвід Чехії підтверджує, що належне регулювання банківської галузі та належний контроль за нею з боку держави є запорукою фінансово-банківської стабільності і довіри суспільства до банків.
Керівники української та чеської банківських асоціацій знайшли повне порозуміння щодо актуального питання необхідності стримування усіма суб'єктами банківського ринку професійної етики та правил чесної конкуренції, у тому числі в кризові часи. Зокрема, такі явища, як боротьба різних частин банківської галузі один проти одного або нехтування законними інтересами клієнтів заради власного прибутку, на їхню загальну думку, є абсолютно неприпустимими.
"У цьому відношенні для АУБ може бути корисним чеської досвід прийняття і застосування етичного кодексу банкірів, введеного Чеською банківською асоціацією", - зазначив голова АУБ Олександр Сугоняко.
Керівники АУБ та ЧБА домовилися про подальшу підтримку взаємовигідних контактів та співробітництво між асоціаціями.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас