Ъ: Гроші переказали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Гроші переказали

Валюта
1206
Трудові мігранти і діаспора збільшили фінансову підтримку українців. Минулого року притік валюти в країну через системи грошових переказів зріс на 23%, до $3,56 млрд. Учасники ринку мають намір нарощувати свої частки і загальний обсяг ринку, але відзначають складності з підключенням нових банків-партнерів. Експерти очікують, що в майбутньому перевагу отримають технології миттєвої відправки коштів на картковий рахунок, які не вимагають відвідування офісу банку.
У 2010 році через системи грошових переказів в Україну надійшло $3,56 млрд, повідомили в Нацбанку. Це на 23% більше, ніж у 2009 році, коли було отримано $2,9 млрд. Відзначимо, що 22 міжнародні системи, створені нерезидентами, перевели в Україну $2,61 млрд. Лідерство на ринку утримує компанія Western Union з часткою 41%, друге місце у Unistream. Половина всіх переказів надійшла з Росії, 9% - США, 7% - Італії, 5% - Іспанії, 3% - Великобританії. При цьому з України минулого року було відправлено всього $378 млн. Найчастіше гроші експортувалися в Росію (42% загальної суми), Грузію (6%), Вірменію і Узбекистан (по 4,5%) і США (4%).
У Western Union відмовилися від коментарів, а російські учасники ринку пов'язують зростання обсягів переказів з нівелюванням негативних наслідків фінансової кризи у світі. "Ринок оживає, тому що криза закінчується, - відзначає заступник директора системи Migom Олег Чугунов. - Активність трудових мігрантів у Росії і Україні поступово відновлюється. Ми плануємо збільшити свою частку на українському ринку за рахунок нових банків-партнерів, зараз ведемо з ними переговори.
Проблема в тому, що підключати банки досить складно, тому що не всі спеціалізуються на грошових переказах, для когось це не є серйозним напрямом".
У боротьбі за ринок системи грошових переказів пропонують своїм клієнтам нові продукти. "Обсяг переказів через нашу систему в Україні досяг в 2010 році $340 млн, - говорить президент системи Unistream Сурен Айріян. - Ми запустили уніфіковану карту, через яку вже відправляється понад 55% коштів на українському напрямку. Крім того, ми змогли в переважній більшості сервісних пунктів перейти до режиму, коли одержувач може забрати гроші в будь-якому пункті країни. У такій ситуації перекази втрачають прив'язку до конкретного пункту отримання. Ми прогнозуємо, що цього року наші обсяги зростуть приблизно на 20%".
Проте в недалекому майбутньому серйозну конкуренцію системами переказів можуть скласти технології швидкого відправлення коштів з одного карткового рахунку на інший. Компанія Visa вже запустила миттєві перекази по всьому світу протягом двох з половиною хвилин. Поки ця послуга діє лише між Україною і Росією, але буде поширюватися на інші країни в міру розширення переліку банків-партнерів Visa в рамках цієї програми. "Переказ на картку - це конкурентний продукт.
Клієнту не треба нікуди йти - просто, знаючи номер картки, можна відправити гроші по телефону або не відходячи від комп'ютера, - розповідає директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов. - Але у кожного продукту є свої клієнти, і навряд чи бабуся буде користуватися переказом на платіжну карту - вона просто піде за грошима в найближче відділення банку або на пошту".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас