З сьогоднішнього дня збільшилися пенсії та соцвиплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З сьогоднішнього дня збільшилися пенсії та соцвиплати

Казна та Політика
2832
В Україні з 1 квітня підвищуються пенсії. Проте таке збільшення торкнеться не всіх виплат, які отримують літні люди.
Про це повідомив директор департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики Микола Шамбір.
Як пояснив Шамбір, з 1 квітня 2011 р. у відповідності з законом України "Про державний бюджет України на 2011 р." відбудеться чергове підвищення прожиткового мінімуму. У зв'язку з цим будуть переглянуті у бік збільшення і пенсійні виплати, розмір яких залежить від величини прожиткового мінімуму". "Це - розміри підвищень до пенсій ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань, додаткова пенсія особам, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи, державна соціальна допомога на догляд, розміри надбавок до пенсій донорам, розміри пенсійних виплат шахтарям", - сказав директор департаменту міністерства.
За словами Шамбіра, також будуть перераховані й інші виплати:
- розміри пенсій, нарахованих згідно з законом України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" (мінімальний розмір пенсії, що призначається відповідно до цього закону, встановлюється залежно від категорії осіб у розмірі від 100% до 130% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність);
- розміри пенсій за особливі заслуги (відповідно до закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" пенсії за особливі заслуги встановлюються у розмірі від 20% до 40% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність);
- розміри щомісячної доплати до пенсії непрацюючим пенсіонерам, звільненим у зв'язку із закриттям Чорнобильської АЕС;
- найменша пенсійна виплата у зв'язку з втратою годувальника (на одного непрацездатного члена сім'ї - 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на двох і на трьох і більше - 120% і 150% відповідно);
- надбавки до пенсій за понаднормовий стаж (розраховані виходячи з розміру прожиткового мінімуму).
Директор департаменту Мінсоцполітики нагадав, що перерахунок зазначених виплат здійснюється за матеріалами пенсійних справ і до кінця року буде поетапно збільшуватися ще з 1 жовтня і з 1 грудня.
Щодо того, як буде змінюватися рівень прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб протягом нинішнього року, М.Шамбір пояснив: "З 1 січня він досягав - 750 грн, а з 1 квітня вже складе 764 грн, з 1 жовтня і з 1 грудня відповідно - 784 і 800 грн".
Крім того, директор департаменту Мінсоцполітики навів кілька прикладів нових розмірів виплат, які будуть здійснюватися вже з наступного місяця.
Так, мінімальна пенсія (без урахування пенсії за особливі заслуги) з 1 квітня 2011 р. для інвалідів ВВВ складе:
I групи - 1833,60 грн;
II групи - 1642,60 грн;
III групи - 1451,60 грн;
для учасників бойових дій - 1260,60 грн.
Додаткова пенсія особам, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи (згідно зі статтями 50, 51 і 52 закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"):
інвалідам I групи - 229,20 грн;
інвалідам II групи - 152,80 грн;
інвалідам III групи, дітям-інвалідам, а також тим, хто страждає внаслідок чорнобильської катастрофи на променеву хворобу, та особам, віднесеним до категорії 2 - 114,60 грн;
особам, віднесеним до категорії 3 - 76,40 грн;
особам, віднесеним до категорії 4 - 38,20 грн.
Довічна державна стипендія для осіб, які брали безпосередню участь у гасінні пожежі на Чорнобильській АЕС та її охороні 26 квітня 1986 року, досягне 2292 грн, що становить 300% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.
Таким же буде і мінімальний розмір пенсії шахтарів, який згідно з законом України "Про підвищення престижності шахтарської праці" також дорівнює 300% цього "мінімуму", тобто складе 2292 грн.
Що стосується новацій для почесних донорів України, то розмір надбавок до їх пенсій досягне 91,10 грн. "Така надбавка, згідно з законом України "Про донорство крові та її компонентів", прив'язана до прожиткового мінімуму на одну людину і становить 10% цього соціального стандарту", - сказав Шамбір.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас