Пішла торгівля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пішла торгівля

Казна та Політика
756
Прогрес у переговорах про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Євросоюзом викликав протидію з боку Росії. Москва вже попередила: якщо ЗВТ буде створена, на Київ очікують великі проблеми. Серед них - ускладнення двосторонньої торгівлі та відсутність прогресу в переговорах щодо делімітації Азово-Керченської акваторії. Росія готує також список преференцій, які Київ зможе отримати, якщо відмовиться від європейського вектора розвитку. Йти на поступки Росії за рахунок взаємовідносин з ЄС не варто, вважають експерти.
У понеділок в Брюсселі розпочнеться 16-й раунд переговорів щодо економічної частини угоди про асоціацію між Україною та ЄС, що передбачає створення зони вільної торгівлі, а у вівторок - 18-й раунд переговорів щодо політичної частини цієї ж угоди. Одночасне проведення раундів було заплановано, зокрема, для того, щоб команди могли "звірити годинники" на завершальному етапі переговорного процесу. Тим часом на шляху до підписання угоди з'явилося істотна перешкода.
Джерела в ряді центральних органів влади повідомили появу тиску на переговори з боку Росії. За їх словами, Москва намагається переконати Київ у необхідності вступу до Митного союзу (МС) Росії, Білорусі та Казахстану. "На офіційному рівні жорсткі заяви вперше прозвучали в ході візиту в Україну віце-прем'єра Росії Ігоря Шувалова", - відзначив один зі співрозмовників.
Пан Шувалов побував у Києві 2-3 березня і провів ряд зустрічей, в тому числі з першим віце-прем'єром Андрієм Клюєвим і главою адміністрації президента Сергієм Льовочкіним. "Шувалов попередив, що у разі позитивного завершення переговорів з ЄС на Україну чекають ускладнення у взаєминах з Росією, що називається, на всіх фронтах", - розповів один з учасників переговорів.
Москва підтверджує схвильованість ходом переговорів між Києвом і ЄС. "З нашого боку немає політичного тиску на Україну, але є занепокоєння щодо того, як відбуваються процеси (переговори про створення ЗВТ, - ред.) вплинуть на наші майбутні економічні взаємини", - заявив радник посольства Росії в Україні Олексій Урін. "Росія вживає дипломатичних зусиль для розвитку Митного союзу, і звичайно, вона зацікавлена ​​в приєднанні до нього України. Але ми не вважаємо, що в даній ситуації можна вживати термін "тиск"", - відзначив глава департаменту МЗС України з питань інформаційної політики Олег Волошин.
Також стала відома суть пропозицій і застережень російської сторони. У випадку якщо Україна доведе переговори з ЄС до завершення, очікується зменшення квоти на експорт українських труб (зараз - 260 тис. т на рік, основні експортери - підприємства груп "Метінвест" і "Інтерпайп"). Від загострення ситуації у взаєминах можуть постраждати і не квотні товари - Москва має намір ввести ряд тарифних і нетарифних бар'єрів при їх експорті до Росії. Російська влада вже розпочала інформаційну підготовку до таких дій.
"Якщо Україна створить зону вільної торгівлі з Євросоюзом, то європейські товари підуть на російський ринок. А ми не можемо цього дозволити і будемо змушені почати вибудовувати кордон, інакше нас завалять цими товарами", - заявив в ході недавнього візиту до Мінська прем'єр-міністр РФ Володимир Путін. "У нас великий інструментарій - від митних тарифів та антидемпінгових мит до обмеження імпорту з України за допомогою фітосанітарних норм", - розповів інформований співрозмовник.
Українські чиновники, які проводили консультації з російською стороною з цього питання, стверджують, що такі ж тези звучали на закритих переговорах. "Вони кажуть, що бояться напливу європейських товарів через Україну. Але для будь-якого економіста очевидно, що тут для них небезпеки немає - адже є ж правила походження товарів, сертифікати. Росіяни нам у відповідь: "А ще є корупція в цій сфері" . Ми говоримо: "О`кей, значить, вам слід боротися з корупцією на своїх кордонах". У них і на це знайшлася відповідь: "На українській території теж є корупція". Загалом, ми намагалися вести дискусію, але вона ні до чого не веде", - розповів один зі співрозмовників.
Крім економічних важелів впливу, Москва задіяла політичні. "Ми отримали чіткий сигнал, що в теперішній ситуації не буде ніякого прогресу у важливих для Києва переговорах, в тому числі з приводу делімітації Азово-Керченської акваторії", - стверджує джерело.
Аргументи Росії поки не знайшли підтримки в українського керівництва - адміністрація президента України вимагає від МЗС продовження переговорів з Євросоюзом. "Давайте тверезо оцінимо загрози. Так, нам потрібен договір про статус Керченської протоки. Але він нам вже 15 років потрібен, тим не менше постійно кораблі плавають, життя триває", - поділився високопоставлений співрозмовник.
Проте Москва, схоже, не має наміру відступати. У період між 11 і 15 квітня в Київ з робочим візитом прибуде глава російського уряду Володимир Путін. У нього заплановані зустрічі з президентом Віктором Януковичем і прем'єром Миколою Азаровим, а також участь у засіданні міжурядового комітету українсько-російської міждержавної комісії. "В ході цього візиту тема наслідків для України від створення ЗВТ буде головною", - заявив один зі співрозмовників.
Водночас, за інформацією, російський прем'єр не має наміру обмежуватися погрозами і готовий запропонувати Україні компенсаційний пакет в обмін на її згоду приєднатися до Митного союзу. "Це не обов'язково буде тільки фінансова компенсація. Україну може зацікавити і коректування деяких тарифних позицій", - підкреслив співрозмовник. Щоб мінімізувати наслідки для Києва від перегляду його зобов'язань перед СОТ, що неминуче відбудеться при приєднанні до ТЗ, члени спілки готові знизити свої імпортні мита (див. учорашній номер). Не виключено, що пан Путін також представить пропозиції про співпрацю в нафтогазовій галузі.
Москва почала тиск на Україну занадто пізно, і сьогодні, коли переговори Києва і Брюсселя близькі до завершення, знайти аргументи для "розвороту" України росіянам набагато складніше, ніж, наприклад, рік тому, вважають експерти. "В Росії до останнього часу до можливості створення ЗВТ не ставилися серйозно. Тільки кілька місяців тому вони зрозуміли, що це цілком реально", - говорить заступник генерального директора Центру ім. Разумкова Валерій Чалий.
Він нагадує, що відмова від створення ЗВТ автоматично спричинить за собою зрив підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом, куди, як учора заявив Микола Азаров, Україна має намір вступити "не пізніше 2022 року". Враховуючи, що останніми місяцями обидві сторони неодноразово заявляли про намір завершити роботу над цією угодою до кінця 2011 року, українському керівництву буде складно обґрунтувати відмову Києва від підписання головного документа у взаєминах з ЄС. "Якщо президент і його команда ризикнуть розгорнути вектор євроінтеграції, це завдасть їм колосального іміджевого удару. Після цього в Януковича не буде жодного шансу бути переобраним на другий термін", - упевнений пан Чалий.
Росія запропонувала свій варіант обґрунтування рішення Києва про необхідність інтеграції в ТЗ. "Ми виходимо з того, що ці формати (ТЗ і ЗВТ, - ред.) один одному не суперечать. Можливий вступ України до Митного союзу на певному етапі навіть прискорив би укладання угоди з Євросоюзом", - заявив раніше Ігор Шувалов.
Втім, у Брюсселі категорично спростовують доводи росіян. "Буде вкрай складно, якщо взагалі можливо, продовжувати переговори у разі, якщо ви приєднаєтеся до Митного союзу з країнами, які не лібералізували торговельні взаємини з ЄС", - заявив офіційний представник Євросоюзу з питань торгівлі Джон Кленсі. З його слів також випливає, що ЄС не має наміру погоджуватися з масштабним переглядом зобов'язань України перед СОТ, який неминуче настане при вступі до МС. "Митний союз доведеться погоджуватися з усіма зобов'язаннями, які раніше взяла на себе Україна в СОТ. З огляду на це, така можливість приєднання України до ТЗ, здається нам неймовірно складною і навіть нереалістичною", - підкреслив він.
Сергій Сидоренко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас